Evanjelická škola má nomináciu v Global Teacher Prize

Autor: Evanjelická škola má nomináciu v Global Teacher Prize
Foto: Evanjelická škola má nomináciu v Global Teacher Prize
Uverejnené: 28. jún 2018

Evanjelická spojená škola využila príležitosť ukázať Slovensku, že má vynikajúcich, šikovných a svojmu povolaniu oddaných učiteľov. Aj preto sa rozhodla nominovať učiteľa evanjelického náboženstva a angličtiny Ľuboša Froľa do celosvetovej súťaže Global Teacher Prize, ktorej národné kolo pod názvom Učiteľ Slovenska organizuje Komenského inštitút.

Prečo sa Ľuboš Froľo rozhodol prijať nomináciu? „Začnem trochu zo široka. Tento školský rok naša škola oslavovala 15. výročie a ja som sa ponúkol, že napíšem scenár záverečnej akadémie. Spolu s kolegom Tomášom Gulánom, ktorý je hudobník, sme vytvorili hudobno-dramatické pásmo pre našich žiakov, študentov a učiteľov. Je o 3 mužoch, ktorí sa snažia nájsť svoje miesto v živote a byť úspešní. Najprv budujú vlastný IT business, po jeho nečakanom krachu dobročinne pomôžu rodine utečencov, ktorým na narodí dieťa (vianočný príbeh narodenia Ježiša), potom inšpirovaní utečencami, zmenia svoje podnikanie na hotel, kde po rokoch privítajú partiu 12 mužov z Blízkeho východu. Títo chcú zmeniť svet, ale ich líder im hovorí, že bez obetovania sa pre druhých nie je možné niečo meniť (veľkonočný príbeh obetovania Ježiša za druhých). Nakoniec sa títo 3 muži už v rokoch rozhodujú, čo spraviť s veľkou budovou, ktorú celý život stavali. Rozhodnú, že budova nemá slúžiť na majetkový prospech, ale stane sa z nej škola, v ktorej sa budú deti vzdelávať, budú poznávať Krista a zároveň sa budú učiť aj pomáhať ľuďom naokolo. Nomináciu som prijal, pretože som vďačný, že už niekoľko rokov môžem byť súčasťou podobného príbehu, ktorý pozitívne  mení nielen študentov ale aj mňa a moju rodinu. Verím, že v slovenskej spoločnosti sa dejú aj dobré veci, na ktoré môžeme byť právom hrdí a táto súťaž je rozhodne jednou z nich.“ 

 

Ľuboš Froľo ako palatín Turzo počas mimoškolskej akcie Hľadanie reformačného pokladu

 

 

Postavenie učiteľov je pre našu budúcnosť veľmi dôležité, zaslúžia si našu pozornosť a podporu. Od mája sa preto môžu aj naši pedagógovia uchádzať o možnosť stať sa Učiteľom Slovenska, následne o titul najlepšieho učiteľa na svete a získať milión dolárov. „Jedno staré príslovie hovorí, že ak je tma, vidno hviezdy. Naše školstvo je už dlhý čas v zatemnení. Je nesmierne dôležité, aby sme si všímali tých, čo do tmy vnášajú svetlo. Ocenenie Učiteľ Slovenska chce širokej verejnosti ukázať, že aj na Slovensku máme skvelé učiteľky a učiteľov, ktorí sú nenápadnými hrdinami“ vysvetlil Juraj Hipš, zakladateľ Komenského inštitútu.

 

Ľuboš Froľo sa aktívne zapojil do občianske aktivity Za slušné Slovensko, ktorá dotkla aj Evanjelickej spojenej školy a rezonovali medzi jej učiteľmi a žiakmi

 

 

Srdcovkou Ľuboša Froľa je cyklistika, na ktorú rád pozýva aj svojich študentov a ich rodičov

 

 

Celosvetovú súťaž Global Teacher Prize vyhlasuje už štyri roky Varkey Foundation pod záštitou šejka Mohameda bin Rašída al-Maktúma, premiéra Spojených arabských emirátov a emira Dubaja, ocenenie sa udeľuje výnimočnému učiteľovi, ktorý výrazne prispel k rozvoju vzdelávania. Minulý rok si ocenenie odniesla učiteľka z Veľkej Británie Andria Zafirakou, ktorá pracuje s deťmi pochádzajúcimi z rôznych etník a najskromnejších sociálnych pomerov. Podarilo sa jej povzbudiť študentov, aby si našli cestu k angličtine, dokázali spolu komunikovať a riešiť svoje problémy.

 

Víťaza Global Teacher Prize vyhlasujú každoročne na slávnostnej ceremónii v Dubaji, zapojených býva okolo 173 krajín. Význam a dôležitosť vzdelávania vnímajú aj firmy, inšpiratívne príbehy slovenských učiteľov spoznáme vďaka podpore Slovak Telekomu a ZSE. Víťaza 1. ročníka národného kola Učiteľ Slovenska organizátori vyhlásia v októbri, čaká ho odmena 5000 eur a cesta na finále Global Teacher Prize 2019 do Dubaja.


Reklama

príbuzné témy

Reklama