Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Závod Kia Motors Slovakia prechádza produktovou obmenou a spúšťa elektrifikáciu automobilov vyrábaných na Slovensku

Autor: Závod Kia Motors Slovakia prechádza produktovou obmenou a spúšťa elektrifikáciu automobilov vyrábaných na Slovensku
Foto: Závod Kia Motors Slovakia prechádza produktovou obmenou a spúšťa elektrifikáciu automobilov vyrábaných na Slovensku
Uverejnené: 19. júl 2018

(Teplička nad Váhom) 19. júl 2018 – V prvom polroku 2018 vyrobila Kia Motors Slovakia viac ako 170 tisíc osobných automobilov a 236 tisíc motorov. Po spustení sériovej výroby novej generácie päťdverového modelu Ceed v máji tohto roka nasledovalo zahájenie produkcie modelu Sportage s vynoveným dizajnom exteriéru aj interiéru a novými bezpečnostnými a informačno-zábavnými technológiami.

Tento týždeň Kia ukončí výrobu druhej generácie automobilu Kia cee’d a v auguste jej miesto prevezme nová kombi verzia Ceed Sportswagon. Ďalšou novinkou bude elektrifikácia pohonu automobilu Kia Sportage. Vyspelá nová mild-hybridná vznetová hnacia sústava EcoDynamics+ 48V je prvou, ktorú značka uvádza na trh v rámci svojej celosvetovej stratégie elektrifikácie hnacích sústav.

 

„V prvej polovici tohto roka sme sa naplno sústredili na spúšťanie sériovej výroby novej generácie modelu Ceed ako aj produktovo vylepšenej verzie modelu Kia Sportage. V auguste začne z našich výrobných liniek schádzať aj nový Ceed Sportswagon. Veríme, že novinky z nášho závodu potvrdia svoju stabilnú pozíciu na európskom trhu, oslovia aj nových zákazníkov a súčasný 50 % podiel našich automobilov na predaji značky Kia v Európe bude ešte rásť,“ povedal Dušan Dvořák, vedúci oddelenia komunikácie a vzťahov s verejnosťou spoločnosti Kia Motors Slovakia.

 

 

Modely Kia Sportage, Ceed a Venga vyrobené na Slovensku v prvom polroku 2018 boli najčastejšie exportované do Ruska (17,7 %), Veľkej Británie (14 %) a Talianska (7,5 %). Stabilne, asi 1,5 % vyrobených vozidiel zostalo na domácom slovenskom trhu. Kia Sportage, najpredávanejší model značky Kia v Európe, sa stal súčasne najvyrábanejším modelom (66 %). Nasledovaný bol modelovou radou Ceed (28 %) a viacúčelovým modelom Venga, ktorý dopĺňa produktové portfólio so 6 % podielom. Najčastejšie vyrobeným automobilom sa v prvej polovici roka 2018 stala Kia Sportage v bielej farbe s benzínovým motorom s objemom 2,0 litra a šesťstupňovou automatickou prevodovkou.

 

Zákazníci v prvej polovici roka 2018 potvrdili aktuálny trend, keď výrazne preferovali benzínové motory s podielom 72 % na celkovej produkcii. Najžiadanejším motorom bol benzínový agregát s objemom 1,6 l. Takmer polovica všetkých vyrobených pohonných jednotiek bola exportovaná do závodu Hyundai Motor Manufacturich Czech v českých Nošoviciach.

 

 

V roku 2017 zaznamenala spoločnosť Kia Motors Slovakia tržby na úrovni 5,18 miliárd eur. Čistý zisk dosiahol 209 miliónov eur. Za minulý rok odviedla Kia Motors Slovakia na dani z príjmov do štátneho rozpočtu sumu presahujúcu 68 miliónov eur. Od spustenia výroby automobilka na dani z príjmov zaplatila už viac ako 460 miliónov eur a potvrdila svoje miesto medzi najväčšími platcami korporátnej dane na Slovensku. V roku 2017 Kia Motors Slovakia investovala do úprav liniek na výrobu automobilov a motorov viac ako 107 miliónov eur. V tomto roku závod plánuje v investičných aktivitách pokračovať a preinvestovať viac ako 200 miliónov eur. Svojimi finančnými výsledkami v predchádzajúcom roku Kia Motors Slovakia potvrdzuje svoju pozíciu medzi najväčšími výrobcami, exportérmi a investujúcimi podnikmi na Slovensku.

 

Od pondelka 23. júla Kia Motors Slovakia zastaví na dva týždne svoje výrobné linky v závode v Tepličke nad Váhom v rámci každoročnej letnej celozávodnej dovolenky. Napriek tomu budú v areáli závodu ako aj v samotných výrobných halách v tomto období prebiehať početné servisné práce a technologické úpravy spojené s prípravou sériovej výroby nových karosárskych verzií modelu Ceed.


Reklama

príbuzné témy

Reklama