Výstava svadobných krojov z matičnej šatnice čerpá z večne aktuálnej témy svadby

Autor: Výstava svadobných krojov z matičnej šatnice čerpá z večne aktuálnej témy svadby
Foto: Výstava svadobných krojov z matičnej šatnice čerpá z večne aktuálnej témy svadby
Uverejnené: 20. september 2018

Svadobné ľudové kroje zo Šatnice Matice slovenskej zaujali vo Vrútkach nielen budúce nevesty a ženíchov, ale aj širokú verejnosť. Výstavu s názvom Čo to za veselie otvorili v Kultúrnej sále Kriváň v pondelok 17. septembra. Návštevníci si ju môžu pozrieť do 26. septembra 2018.

Vizuálne pestrú výstavu sa podarilo uskutočniť vďaka finančnej podpore Matice slovenskej, Fondu na podporu umenia a Žilinského samosprávneho kraja. „Výstava pozostáva z fotografií svadobných ľudových odevov s prezentáciou 16 párov svadobných odevov z oblastí Turiec, Terchová, Suchá Hora, Zákamenné, Oščadnica, Važec, Liptovské Sliače, Ždiar, Veľký Lipník, Šariš, Kojšov, Polomka, Podkonice, Detva, Bzovík, Viničné a Piešťany. Kulisu svadobných krojov dopĺňajú drevené figuríny v krojoch Dačov Lom, Hontianske Nemce, Dvorníky, Suchá Hora, Dolný Liptov, Čataj a Hlboké,“ vysvetlila vedúca Šatnice MS a kurátorka výstavy Milada Špalková. Za projektom stojí Matica slovenská v spolupráci s mestom Vrútky, Turčianskym kultúrnym strediskom v Martine a Združením turčianskych muzikantov.

 

Šatnica Matice slovenskej, dnes Požičovňa krojov a kostýmov MS, vybudovala počas svojej dlhoročnej existencie fond Národopisnej šatnice s veľkou kultúrnou a spoločenskou hodnotou. Vo svojom depozite má viac ako 700 mužských, 700 ženských a 200 detských krojov. „Som rada, že sa nám podarilo takto vkusne zostaviť výstavu, ktorá podčiarkla rozmanitosť a pestrosť svadobných krojov – skvostov ľudového odevu. Sviatočné kroje sme upravili na svadobné a doplnili ich o prvky, ktoré odlišujú slobodné dievča od vydatej ženy. Niektoré zo svadobných krojov sú štylizované,“ uviedla po vernisáži Milada Špalková. „Pre záujem verejnosti i celoročne aktuálnu tému svadby by sme radi výstavu Čo to za veselie predstavili aj na západnom a východnom Slovensku, ideálne v Bratislave a Košiciach. Verím, že sa nám budúci rok podarí získať na to prostriedky i partnerov,“ dodala.


Reklama

príbuzné témy

Reklama