Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Martine si až do nedele môžete pozrieť výnimočné dielo

Autor: V Martine si až do nedele môžete pozrieť výnimočné dielo
Foto: V Martine si až do nedele môžete pozrieť výnimočné dielo
Uverejnené: 12. október 2018

Martin (12.10.2018) - Vo štvrtok 11. októbra bola pred budovou Slovenskej sporiteľne slávnostne odhalená socha akademického maliara Ladislava Gajdoša venovaná 100. výročiu vzniku Československej republiky. Dielo bude v Martine umiestnené do nedele.

Blížiace sa národné oslavy 100. výročia vzniku prvej Československej republiky sa stali zdrojom inšpirácie viacerých umeleckých diel. Jedno z nich, pod názvom Gajdošove valašky - 100 rokov v dobrom i v zlom, si už od štvrtku budete môcť pozrieť aj v Martine. „Spoločenské dianie bolo vždy zdrojom námetov pre viacerých umelcov a umelecké smery. Som rád, že Ladislav Gajdoš si vybral aj naše mesto na inštaláciu svojho výnimočného diela – symbolicky na mieste, kde bola Martinská deklarácia podpísaná. Verím, že Martinčanov a návštevníkov nášho mesta osloví,“ povedal viceprimátor mesta Martin Imrich Žigo.

 

Už pri príležitosti 20.výročia rozdelenia Československa a vzniku dvoch republík som sa rozhodol pre projekt so sochou „Gajdošove valašky“ za spolupráce žiakov českých a slovenských Základných umeleckých škôl. Tento rok som sa ho rozhodol ukončiť práve samostatnou plastikou „Gajdošove valašky – 100 rokov v dobrom i v zlom," prezradil o svojej inšpirácii akademický maliar Ladislav Gajdoš.

 

Vystavená socha sa skladá z dvoch častí – nosného podstavca a valašiek. Každá zo stien nosného podstavca, ponúka plochu na tematické stvárnenie jednej z troch  hlavných motívov: vychádzajúc z vtedajšieho štátneho znaku  – lev a dvojkríž na trojvrší (reprezentujúceho občanov Československa, prítomných či na oslavách alebo na protestoch – sú to témy „100 rokov v dobrom i zlom“); rozdelenie Československa a osudové osmičky oboch národov (1918, 1938, 1948, 1968, 1988+1). Do nosného podstavca sú osadené tri valašky s ľudským úsmevným profilom – valašky ako symbol určitej sily a nepoddajnosti človeka vyjadrujú stálu potrebu pamätať si najmä to podstatné z dejín a histórie. Gajdošove valašky boli vystavené v Košiciach, v Martine si ich budete môcť pozrieť do nedele a následne budú až do polovice novembra umiestnené v Bratislave.


Reklama

príbuzné témy

Reklama