Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Panelová výstava o Andrejovi Hlinkovi poputuje do druhej matičnej budovy v Martine

Autor: Panelová výstava o Andrejovi Hlinkovi poputuje do druhej matičnej budovy v Martine
Foto: Panelová výstava o Andrejovi Hlinkovi poputuje do druhej matičnej budovy v Martine
Uverejnené: 17. október 2018

V aktuálnom Roku slovenskej štátnosti si verejnosť pripomína aj 80. výročie úmrtia Andreja Hlinku, ktorý mal v moderných dejinách významný podiel na emancipácii slovenského národa. Spomienkové podujatia na túto osobnosť pokračujú v októbri, zapojí sa do nich aj Matica slovenská.

Matica slovenská v Martine sa 22. októbra 2018 stane po Katolíckej univerzite v Ružomberku ďalším miestom panelovej výstavy o Andrejovi Hlinkovi. Výstava bude umiestnená v druhej matičnej budove v Martine a jej vernisáž o 14.00 hod. bude sprevádzaná prednáškou o živote a diele Andreja Hlinku. Známe, ako aj neznáme fakty z jeho národno-politických aktivít priblíži docent Pavol Parenička zo Slovenského literárneho ústavu MS. „Otec národa Andrej Hlinka si aj v 21. storočí zasluhuje našu pozornosť. Jeho nezlomný charakter a vôľa, výrazná charizma, verva, s akou bojoval za slovenský národ a prostý ľud, sú tým, čím dodnes oslovuje široké vrstvy spoločnosti. Pri príležitosti ôsmich dekád od Hlinkovho úmrtia sme sa aj my, matičiari, rozhodli pripomenúť si túto osobnosť a v priestoroch sídelnej budovy Matice slovenskej sprístupniť širokej verejnosti panelovú výstavu o jeho životnom diele,“ prezradil riaditeľ Archívu Matice slovenskej Pavol Madura, ktorý výstavu v matičnej budove inicioval.

 

 

Andrej Hlinka patrí k výrazným slovenským osobnostiam, ktoré sa zaslúžili o to, aby na základoch ich odkazu a celoživotnej práce mohla neskôr vzniknúť samostatná demokratická Slovenská republika v roku 1993. Tieto zásluhy mu priznáva aj slovenský zákon s názvom Lex Hlinka z roku 2007. Záujemcovia môžu výstavu navštíviť v druhej matičnej budove na Ul. P. Mudroňa 1 v Martine do 6. novembra tohto roku.


Reklama

príbuzné témy

Reklama