Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Na dôležitú storočnicu sa matičiari pripravujú aj čistením hrobov slovenských dejateľov v Martine

Autor: Na dôležitú storočnicu sa matičiari pripravujú aj čistením hrobov slovenských dejateľov v Martine
Foto: Na dôležitú storočnicu sa matičiari pripravujú aj čistením hrobov slovenských dejateľov v Martine
Uverejnené: 17. október 2018

Pred blížiacimi sa oslavami storočnice prijatia Deklarácie slovenského národa a vzniku prvého Československa si matičiari uctili slovenských dejateľov očistením 31 hrobov na Národnom cintoríne v Martine. Ich nezištnú aktivitu na národnej kultúrnej pamiatke v centre mesta uvítala aj samospráva.

Čistenie hrobov inicioval Miestny odbor MS v Martine a riaditeľ Archívu MS Pavol Madura. Členovia odboru a zamestnanci Matice slovenskej strávili v pondelok 15. októbra niekoľko hodín brigádou na Národnom cintoríne, na ktorý sa plánujú ešte vrátiť. „Zatiaľ sa nám podarilo očistiť až tri desiatky hrobov slovenských národovcov a vlastencov, medzi inými Štefana Krčméryho, Anny Jesenskej, Izabely Textorisovej či Viliama Paulinyho-Tótha a Mudroňovcov. Pokračovať budeme 29. októbra na ďalších hroboch našich dejateľov,“ prezradila Taťana Sivová, predsedníčka martinského miestneho odboru.

 

 

Matičná iniciatíva súvisí s pripravovanými oslavami stého výročia prijatia dôležitého dokumentu Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918, ktorý je známy aj ako Martinská deklarácia. Signatári ňou vyslovili sebaurčovacie právo slovenského národa a ustanovili Slovenskú národnú radu za jedinú predstaviteľku oprávnenú vystupovať v mene Slovákov. „Čistenie hrobov slovenských osobností bolo zároveň príležitosťou na zamyslenie sa nad ich celoživotnou prácou pre spoločnosť, ako aj nad tým, aký odkaz zanecháme my našim deťom,“ dodala predsedníčka Sivová.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama