Ján Danko: Mesto Martin musí začať teraz

Autor: Ján Danko: Mesto Martin musí začať teraz
Foto: Ján Danko: Mesto Martin musí začať teraz
Uverejnené: 22. október 2018

Naše mesto mám úprimne rád. Celý môj aktívny život pôsobím v Martine ako lekár, vedec, pedagóg a manažér. Tu sa narodili moje deti, tu žijem so svojou rodinou. Záleží mi na tom, aby sa nám všetkým v Martine žilo dobre.

V poslednom období však vnímam, že naše hrdé mesto akoby strácalo svoj lesk, zaostáva, stagnuje, a to napriek tomu, že má obrovský potenciál rozvoja. Žijú tu šikovní a pracovití ľudia, máme výnimočnú a slávnu históriu, obklopuje nás nádherná príroda Turčianskej kotliny. To všetko nám iné mestá môžu závidieť. Talenty, ktoré naše mesto má, je však potrebné ukázať a rozvinúť. Tak ako talentovaný vedec alebo športovec bude úspešný, len ak na svojom talente bude tvrdo pracovať, aj naše mesto musí začať zo svojich vynikajúcich predpokladov ťažiť.

 

Nedá mi spávať, že svoje príležitosti mesto nevyužíva

 

Preto som sa rozhodol kandidovať na post primátora mesta Martin. Ponúkam nášmu mestu skúsenosti, vedomosti a schopnosti, medzinárodné kontakty, moju vôľu, energiu a prácu. Tak ako sa mi v spolupráci s mojimi kolegami podarilo z treťotriednej fakulty odsúdenej na zánik vybudovať slovenskú špičku v medicínskom vzdelávaní, rešpektovanú nielen v Európe, ale aj vo svete, tak sa o úspešný príbeh pokúsim aj s mestom Martin. V prvom rade nemôžu viac nášmu mestu utekať príležitosti, ktoré môžu priniesť viac peňazí na rozvoj. Musíme oveľa efektívnejšie využívať štrukturálne fondy Európskej únie, ale aj ďalšie možnosti dotácii a grantov. Fakulta pod mojím vedením v nedávnom období získala viac ako 85 miliónov eur z fondov a skúsenosti, ktoré som pri týchto projektoch nadobudol, chcem využiť v prospech mesta.

 

"Pán profesor Danko dokázal ako dekan a skvelý organizátor spraviť z fakulty najlepšiu lekársku fakultu na Slovensku. Svojimi vlastnosťami, kvalitami a vôľou má predpoklad stať sa dobrým primátorom,” prof. MUDr. Katarína Adamicová, PhD. 

 

Naša samospráva má každý rok približne 40 miliónový rozpočet a z tohto je len veľmi ťažko možné financovať očakávané a potrebné investície. Nové športoviská, tréningová ľadová plocha pre talentované deti, nový futbalový štadión, efektívna, ekonomická a ekologická MHD, nové nájomné byty, polopodzemné parkovacie garáže so zelenými strechami a ihriskami. Mnohé tieto investície je možné financovať len zo zdrojov, ktoré do Martina prídu mimo bežného rozpočtu. O tieto financie musíme zabojovať a musíme to urobiť hneď, pretože štrukturálne fondy sa o krátky čas končia. Toto je naša posledná príležitosť sa o ne uchádzať.

 

Môj volebný program som konzultoval so skúsenými odborníkmi na jednotlivé témy nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí. Nie sú to ani prázdne sľuby, ani vzdušné zámky, ale reálny a uskutočniteľný program, len si treba vyhrnúť rukávy a začať na jeho napĺňaní pracovať. Prvým predpokladom je, že mi vy, milí Martinčania, v sobotu 10. novembra v komunálnych voľbách odovzdáte svoju dôveru, o ktorú sa s kandidatúrou na primátora uchádzam.

 

Myslím si, že Martin potrebuje zmenu, potrebuje nový život a ja som pripravený túto zmenu uskutočniť - Ján Danko.

 

Objednávateľ: prof. MUDr. Ján Danko, CSc., Hrdinov SNP 5756/88, 036 01 Martin, Dodávateľ: METRO, o. z., Pavla Mudroňa 24, 036 01 Martin

Reklama

príbuzné témy

Reklama