Purpurové Srdce

Autor: Purpurové Srdce
Foto: Purpurové Srdce
Uverejnené: 14. november 2018

Narodenie bábätka sprevádzajú úsmevy, gratulácie širokého príbuzenstva a predovšetkým radosť z nového života. Keď sa Vám však bábätko narodí predčasne, je nesmierne ťažké prežívať radosť. Zrazu sa jeden z okamihov, ktoré majú byť v  živote najkrajšie, zmení na skľučujúci zápas strachu, ľútosti, osamelosti a úzkosti, či to drobček vôbec zvládne a prežije.

Myšlienka Preemie Hearts “Srdce predčasniatka” vznikla ako snaha vyplniť prázdno, ktoré mnohí počas tohto obdobia strachu, chvíľ  striedania  sa nádeje s beznádejou pociťovali a pociťujú. Tento  symbol malinkého srdca sfarbeného do purpurova, teda farby predčasniatok, spája po celom svete životné osudy rodín predčasne narodených detí. Sklo predstavuje ich silu a zároveň krehkosť, purpur ich kráľovský obdiv, jedinečnosť vlákien štruktúry každého srdca znamená neopakovateľnosť osudov predčasniatok, slza z neho stekajúca pripomína slzy matiek a najbližších, slzy strachu a radosti, ľútosti i nádeje. No každé z nich spája srdce, symbol života, nádeje, no predovšetkým lásky a vďaky.

 

A práve ocenenie “Purpurové srdce” je tým najúprimnejším vyjadrením obdivu a vďaky za nezištnú, obetavú a častokrát nedocenenú pomoc rodinám.

 

1. Ocenenie pre osobnosť neonatologickej sekcie Slovenskej pediatrickej spoločnosti:

MUDr. Michal Jánoš, z Novorodeneckého  oddelenia Fakultnej nemocnice v Žiline

 

Novorodencom zasvätil svoj život pred viac ako 40 rokmi a ako jeden z prvých pediatrov bol pri zrode, v tom čase nových odborov - neonatológie a perinatológie na Slovensku. Ako 32 ročný už viedol Novorodenecké oddelenie s 80 lôžkami. Na Novorodeneckom oddelení v Žiline pôsobil ako primár dlhých 30 rokov. Začínal v časoch, kedy technické vybavenie na oddelení často chýbalo a ako sám hovorí: „Trpel som. Lebo vedieť ako pomôcť, no nemať čím, je strašný pocit. Bojovali sme o každé možné technické zlepšenie a o každého nedonoseného novorodenca.“ Kolegovia si doktora Jánoša vážia pre jeho veľký zápal, otvorené srdce, kvalifikovaný a ľudský prístup.

 

MUDr. Michal Jánoš

 

 

2. Ocenenie pre osobnosť verejného života:

 LIDL Slovenská republika, v.o.s. – prevzal Ing. Matúš Gála, generálny riaditeľ

 

V posledných 3 rokoch sa významne zlepšilo prístrojové vybavenie na všetkých neonatologických pracoviskách vďaka projektu „Dobré rozprávky“ spoločnosti LIDL. Cieľom projektu je podporiť čo najviac z 53 novorodeneckých pracovísk vo všetkých nemocniciach, ktoré na Slovensku umožňujú bezplatný pôrod. „Rozprávky učia deti, že dobro vždy zvíťazí nad zlom. Dobro však nad zlom víťazí aj v skutočnom živote, pokiaľ sa dobrí ľudia spoja a podajú pomocnú ruku tým, ktorí to potrebujú.” Za predošlé tri roky získali slovenské nemocnice vďaka zákazníkom LIDL prístroje v hodnote takmer 2,5 milióna. Aj v tomto roku pokračuje projekt rozprávok. Novorodenecké pracoviská tak získajú  inkubátor, monitor a pulzný oxymeter - spolu v hodnote milión Eur. Tým získa každé neonatologické pracovisko kompletné vybavenie na starostlivosť o akékoľvek bábätko.

 

Lidl Slovensko

 

Ocenenie pre osobnosť malíčka:

 

1. Ocenená:

Mgr. Mária Drábiková – zdravotná sestra a žena s veľkým srdcom a šikovnými rukami. Jej veľkou vášňou je pletenie, háčkovanie a šitie. Toto svoje nadšenie vkladá do vyrábania vecičiek a pomôcok pre najmenšie deti. Spolupracuje a koordinuje skupinku žien so záujmom o pletenie a háčkovanie a v Žiline organizuje pravidelné stretnutia. Cieľom týchto stretnutí je učiť sa novým technikám, radiť si a zároveň výsledkom tohto snaženia je pomoc iným - pomoc predčasne narodeným deťom. Organizuje zbierky pre Neonatologické oddelenia  na celom Slovensku. Šité, háčkované a pletené vecičky a pomôcky pomáhajú nielen zdravotníkom pri starostlivosti o drobčekov, ale slúžia aj ako psychická podpora pre mamky v ťažkých začiatkoch života dieťatka.

 

Mgr. Maria Drábiková

 

2. Ocenená:

MUDr. Ľubica Pejhovská - primárka Novorodeneckej kliniky Mikuláša Rusnáka Lekárskej Fakulty Slovenskej Zdravotníckej univerzity a v Univerzitnej nemocnici Bratislava

Ocenenie Purpurové srdce udelilo o.z. Malíček pani doktorke Pejhovskej za jej výrazné prispievanie k zlepšeniu starostlivosti o nedonosené deti. Starostlivosť o novorodencov jej prirástla k srdcu ešte na pôvodnom pracovisku v Nemocnici Staré Mesto na Bezručovej ulici, ktoré ako prvé samostatné  novorodenecké oddelenie v Československu  poskytovalo špeciálnu starostlivosť nedonoseným deťom. Jej učiteľmi boli skvelí odborníci - zakladateľ pracoviska primár Rusnák, neskôr profesorka Huttová. Pod ich vedením sa doktorka Pejhovská stala uznávanou špecialistkou v problematike starostlivosti o novorodencov so zameraním na genetické syndrómy a dlhodobú starostlivosť o novorodencov. Jej citlivý prístup oceňujú kolegovia a rodičia malých pacientov.

 

MUDr. Ľubica Pejhovská

 

3. Ocenení:

Klinika detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Národného ústavu detských chorôb

Klinika detskej oftalmológie sa od svojho vzniku v roku 1991 ako jediné pracovisko v Slovenskej republike špecializuje na očné choroby detského veku. Poskytuje komplexnú starostlivosť pre deti od narodenia do 18. rokov. Medzi najčastejšie ochorenia liečené na klinike patria strabizmus, glaukóm, katarakta, vrodené a dedičné chyby, tumory a retinopatia nezrelých detí. Vďaka snahe celého kolektívu a dobrej spolupráci s Oddeleniami patologických novorodencov a Detskou klinikou anestéziológie a intenzívnej medicíny sa klinika stala špičkovým pracoviskom jediným na Slovensku, ktoré lieči pacientov s retinopatiou nedonosených detí.

 

Klinika detskej oftalmológie

Reklama

príbuzné témy

Reklama