Župné zastupiteľstvo schválilo rozpočet na rok 2019

Autor: Župné zastupiteľstvo schválilo rozpočet na rok 2019
Foto: Župné zastupiteľstvo schválilo rozpočet na rok 2019
Uverejnené: 21. november 2018

19.11.2018, Žilina – Župné zastupiteľstvo schválilo na poslednom tohtoročnom zasadnutí rozpočet na rok 2019. Najviac peňazí pôjde na rekonštrukciu ciest ako i zdravotníckych a sociálnych zariadení.

V nasledujúcom roku bude župa hospodáriť s rozpočtom 211 miliónov eur. Z toho predpokladá daňové príjmy vo výške 110 miliónov. Podľa žilinskej županky Eriky Jurinovej je číslo navýšené oproti minulému roku avšak veľká časť bude použitá na zvýšené platy zamestnancov vo verejnej správe. Čo sa týka kapitálových výdavkov bude župa pracovať s necelými 40 miliónmi, z toho 24,5 milióna je čerpanie z úveru. „Pripravili sme vyrovnaný rozpočet do všetkých oblastí Žilinského kraja. Väčšina z týchto peňazí bude použitá na rekonštrukciu ciest a na europrojekty v oblasti dopravy, či kultúry. Pôjdeme aj do rekonštrukcií a modernizácií oddelení našich zdravotníckych zariadení a vo veľkej miere týmito kapitálovými výdavkami riešime aj havarijne stavy v našich zariadeniach,“ dodala županka.

 

 

Najviac finančných prostriedkov je rozpočtovaných na eurofondoch 55,27 %. Na úseku dopravy je rozpočtovaných 15,76 %, na úseku zdravotníctva 8,27 %, na úseku vzdelávania 7,73 %, v oblasti sociálneho zabezpečenia 6,26 % a kultúry 2,51 %.

 

• V časti kapitálových výdavkov poputuje do oblasti dopravy viac ako 6,2 miliónov eur. Župa chce pokračovať v rekonštrukciách ciest a mostov a investovať sa bude aj do nového vybavenia cestárskej techniky (sypače, snehové pluhy, nakladače a pod).

• Žilinský kraj má ako jediný v plnej pôsobnosti štyri župné nemocnice v Liptovskom Mikuláši, Trstenej, Dolnom Kubíne a Čadci. Návrh nového rozpočtu počíta s investíciou 3,2 miliónov eur na obnovu zdravotníckych prístrojov, modernizáciu oddelení, operačných sál či čakární.

 

 

• V oblasti kultúry sú kapitálové výdavky rozpočtované na 1 milión eur. Budú vynaložené na nákup akumulačných pecí, elektromagnetického systému na ochranu knižničného fondu, ale aj na väčšie rekonštrukcie knižníc, múzeí, kultúrnych pamiatok.

• Rovnako bude v nasledujúcom roku pokračovať rekonštrukcia škôl a internátov. Kapitálové výdavky v sume viac ako 3 milióny eur pôjdu na dokončenie rozostavaných stavieb ako aj na nové investície.

• Takmer 2,5 miliónu eur poputuje aj do oblasti sociálneho zabezpečenia na nákup vybavenia a stavebné úpravy budov. 


Reklama

príbuzné témy

Reklama