Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Krajina vychádzajúceho slnka aj v Evanjelickej spojenej škole

Autor: Krajina vychádzajúceho slnka aj v Evanjelickej spojenej škole
Foto: Krajina vychádzajúceho slnka aj v Evanjelickej spojenej škole
Uverejnené: 10. apríl 2013

Na Evanjelickú spojenú školu v Martine zavítali 10. apríla zástupkyne kultúrnej sekcie Japonského veľvyslanectva. Pani Tomoe Komatsu a PhDr. Zuzana Želinská, PhD. žiakom predstavili nielen Japonsko, ale aj jeho kultúru, písmo, kuchyňu či tradičné japonské náboženstvá. Žiaci mali možnosť vyskúšať si aj tradičný japonský odev.

Obom prednášajúcim venovali žiaci na oplátku množstvo zaujímavých otázok. Aj vďaka tomu sme sa dozvedeli, že pre Japonsko je typický zelený nesladený čaj, vláda krajiny na čele s cisárom, sumo a sushi či dobre zorganizovaná doprava. Okrem iného je táto ostrovná krajina charakteristická aj svojim písmom, malebnými drevenými domami a bojovým umením. 

Žiakov Evanjelickej spojenej školy v Martine zaujala skutočnosť, že vlajka Japonska – veľká červená guľa na bielom podklade – predstavuje slnko. Z toho vzniká aj symbolické pomenovanie krajiny – Japonsko je krajinou vychádzajúceho slnka. Vlnu otázok medzi žiakmi vyvolala aj skutočnosť, že japonské písmo pozostáva z troch rôznych druhov písma, čo spolu vytvára viac ako desaťtisíc znakov. Prednášajúca Tomoe Komatsu ale údiv žiakov uviedla na pravú mieru, keď poznamenala, že „nato, aby sme si v Japonsku vedeli prečítať noviny, potrebujeme približne 700 znakov.“ Ako to riešia s klávesnicou na počítači? Jednoducho, keď píšu na počítači, píšu foneticky – každé slovo zapíšu podľa jeho zvuku. „Na klávesnici preto síce urobia viac klikov ako my, predsa však nepotrebujú desať klávesníc“ – dodala s úsmevom doktorka Zuzana Želinská.     

Japonsko by nám mohlo byť vzorom v tradičných pravidelných a bohatých raňajkách, v zdravých sladkostiach, ktoré pozostávajú z ryže a na sladko uvarených fazuliek alebo aj v tom, že má v súčasnosti vyše 700 profesionálnych zápasníkov v bojovom umení. V neposlednom rade môžeme na Japonsku obdivovať aj školopovinné deti. Povinná dochádzka tu síce trvá deväť rokov, čo je obdobne ako u nás, žiaci ale chodia do školy od svojich štyroch rokov, v škole nosia rovnaké uniformy a aktovky a dokonca nemôžu prepadnúť. Pýtate sa, ako je to možné? V Japonsku majú deti so slabším prospechom automaticky povinnú aj školu po škole. Ak teda v dennej škole prebrané učivo neporozumeli, popoludní pokračujú školským doučovaním.

httpv://youtu.be/bWyoFtvNTg4

Projekt prezentácie Japonska po základných a stredných školách prebieha z iniciatívy Japonského veľvyslanectva už niekoľko mesiacov. Len v tomto roku sa jeho pracovníkom podarilo navštíviť viac ako 20 základných a stredných škôl na celom Slovensku.

 

 Autor: Hedwiga Tkáčová © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama