Mesto Martin poskytlo pomoc ľuďom bez domova

Autor: Mesto Martin poskytlo pomoc ľuďom bez domova
Foto: Mesto Martin poskytlo pomoc ľuďom bez domova
Uverejnené: 12. december 2018

Martin (04.01.2019) - Najkrajšie sviatky v roku väčšina z nás trávi doma, v kruhu svojich najbližších. Nie všetci však majú to šťastie, že vlastný domov majú a Vianoce trávia na ulici. Mesto Martin v spolupráci s katolíckou charitou však ani na týchto obyvateľov nezabúda a pripravilo pre nich počas vianočných sviatkov viacero prekvapení.

Mesto Martin na základe poslednej lokalizácie eviduje približne 120 ľudí bez domova. Aj keď mesto prevádzkuje Útulok aj Nocľaháreň, ktoré sú pre nich celoročne k dispozícii, viacero z nich uprednostňuje prespávanie priamo na ulici respektíve v provizórnych prístreškoch. V týchto prípadoch je kritické prežitie zimy, kedy vonkajšie teploty klesajú hlboko pod nulu. Mesto preto každoročne vyčleňuje finančné prostriedky na nákup vianočných balíčkov, ktoré aspoň do určitej miery zmiernia ich situáciu.

 

Počas lokalizácie bezdomovcom pracovníci mesta odovzdávajú teplé čiapky, rukavice, deky, konzervy a tesne pred Vianocami aj jedlo. Samozrejme, počas sviatkov to nie je jediná aktivita, ktorú mesto realizuje. Aj keď väčšina z nás trávi Štedrý deň výhradne s rodinou, primátor mesta Martin Ján Danko, diecézny biskup Tomáš Galis a riaditeľ diecéznej charity Peter Birčák venovali tento deň aj martinským bezdomovcom. V dome diecéznej Charity sv. Krištofa na pravé poludnie rozdávali slávnostný obed, ktorý im deň aspoň trochu spríjemnil.

 

Chcem vám sľúbiť, že budem charitu počas svojho pôsobenia na čele mesta podporovať. Želám Vám všetkým požehnané vianočné sviatky, a verím, že o rok budú vaše sviatky už požehnanejšie a bohatšie ako sú dnešné,“ prihovoril sa klientom charity Ján Danko. Rozdávanie obedu v Charite sv. Krištofa nechýbalo ani na Silvestra. „Život bezdomovcov určite nie je ľahký, bez ohľadu na to ako sa k nemu dostali. Verím, že aj malé gesto v podobe obeda, milého slova a podpory od zástupcov cirkvi počas sviatkov nielen pohladí ľudskú dušu, ale môže sa stať impulzom na zmenu a nový štart,“ uzavrel martinský primátor.


Reklama

príbuzné témy

Reklama