Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nadácia ŽSK v prvej výzve pomohla desiatkam rodín

Autor: Nadácia ŽSK v prvej výzve pomohla desiatkam rodín
Foto: Nadácia ŽSK v prvej výzve pomohla desiatkam rodín
Uverejnené: 22. október 2018

Nadácia Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) pre podporu rodiny už venovala prvé finančné prostriedky rodinám a ľuďom v ťažkej situácii. Takmer 18-tisíc eur rozdelila 38 žiadateľom, ktorí sa zapojili do výzvy.

Pomoc bola určená rodinám a jednotlivcom, ktorí sa ocitli v krízovej situácii spôsobenej náhlou tragickou udalosťou, vážnym ochorením alebo inými závažnými faktormi. Nadácia pri riešení problémov rodín pomohla nielen finančne. „Pomoc v celkovej sume 17 855 eur potešila 38 žiadateľov zo všetkých regiónov ŽSK. Nadácia spolu s Centrom pre rodiny zvolila komplexný prístup pomoci, zabezpečila potrebné kontakty na špecialistov, odborné sociálne poradenstvo, ale i hmotnú pomoc vo forme potravín, ošatenia a hračiek. Takýmto spôsobom sa pomoc dostala do ďalších 36 rodín,“ informovala správkyňa Nadácie ŽSK Gabriela Podolanová.

 

Vznik nadácie schválili poslanci župného zastupiteľstva v máji 2018

 

Prvé kolo výzvy bolo vyhlásené v októbri 2018. Za necelý mesiac prišlo 87 žiadostí o pomoc, ďalšie chodia aj po uzávierke. Nové kolo finančnej pomoci bude zverejnené začiatkom februára 2019 a záujemcovia nájdu informácie na stránke zilinskazupa.sk. „Sociálny systém na národnej úrovni nefunguje ako by mal a ľudia prepadajú do siete chudoby. My sa im snažíme pomôcť formou Nadácie ŽSK. Nadácia pomáha adresne a dávame si záležať na tom, aby to nebolo len odovzdanie peňazí. Aj preto sa s mnohými rodinami plánuje spolupráca pri riešení ťaživej situácie i v budúcom roku,“ povedala županka Erika Jurinová.

 

Zbierka hračiek

 

Žilinská župa organizovala koncom roka 2018 aj zbierku hračiek pre deti v núdzi. Hračky boli zbierané počas prvých dvoch decembrových týždňov na Úrade ŽSK a v piatich krajských knižniciach – v Krajskej knižnici v Žiline, Oravskej, Liptovskej, Turčianskej a Kysuckej knižnici. „Ďakujeme za všetky príspevky do zbierky. Ľudia nám priniesli mnoho zachovaných hračiek, ale aj úplne nové. Okrem plyšových hračiek a bábik aj spoločenské hry, knihy, či stavebnice. Sú určené pre deti v sociálnych zariadeniach, krízových centrách, či v sociálne slabších rodinách. Prvé sme už odovzdali a deti mali veľkú radosť,“ uzavrela koordinátorka zbierky Petra Dubeňová.


Reklama

príbuzné témy

Reklama