Evanjelickí gymnazisti prezentovali viditeľné myslenie v móde

Autor: Evanjelickí gymnazisti prezentovali viditeľné myslenie v móde
Foto: Evanjelickí gymnazisti prezentovali viditeľné myslenie v móde
Uverejnené: 05. november 2018

Uvedomili ste si niekedy, ako veľmi zaťažuje módny priemysel planétu? Žiaci Evanjelického bilingválneho gymnázia v Martine sa na to rozhodli upozorniť naozaj originálnym a kreatívnym spôsobom.

Projekt s názvom Viditeľné myslenie v móde trval od októbra do decembra 2018 a vrcholil 13.12. 2018 módnou prehliadkou. Školské priestory sa rukami žiakov druhého ročníka premenili na predvádzacie mólo, recepciu a fashion trh, kde ste si mohli obohatiť šatník o kvalitné kúsky za nízke ceny. „Rada vidím, ako sa buduje tímová práca medzi žiakmi počas projektov, ako bol tento. Môžete vidieť aj zvyčajné šedé myšky, ako dostanú priestor na kreatívnosť a sebarealizáciu“  - Jana Bosáková, učiteľka.

 

 

Súčasťou programu bola aj tombola, ktorej výťažok spolu so ziskom z fashion trhu neskôr putoval na podporu iného sociálneho projektu. Divákom sa prihovoril riaditeľ školy a hudobne prispeli chlapci z druhého ročníka. Po prehliadke nasledovala recepcia pre pozvaných hostí s videoprojekciou na tému Ekologických katastrof, kde sa taktiež prezentovali žiacke návrhy outfitov do rôznych pracovných prostredí.

 

Niekoľkomesačný projekt bol zameraný na ekologické, ekonomické a kritické vnímanie módy, ktoré nám často v obrovských obchodných centrách uniká. Žiaci pracovali pod vedením módnej poradkyne, návrhárky a dizajnérky a sami doma vytvárali outfity. Do procesu aktívne zapojili aj rodičov a naučili sa, ako sa oblečenie vyrába a ako sa s ním zaobchádza po vyhodení zo šatníka.

 

 

“Projekt Viditeľne myslenie v móde hodnotím ako veľmi dobrú skúsenosť do života. Spojili sme sa ako ročník a dotiahli to spolu až do konca. Nápad módnej prehliadky v kombinácii s ekologickými problémami planéty bola téma, o ktorú som sa už dlhodobo zaujímala, takže som sa snažila do projektu čo najviac zapojiť.“  -Denisa Kršková, študentka

 

Záverečná prehliadka s názvom Ekologické katastrofy bola prezentáciou outfitov vytvorených žiakmi. Poukázali na problémy, ktoré nám ničenie životného prostredia spôsobuje. Podarilo sa im upozorniť na fakt, že nerozumne nakupované oblečenie je prakticky odpad a to, čo nosíme, poukazuje na vzťah k nám samým a k životnému prostrediu. Mali by sme sa vážne zamýšľať nielen nad estetickými, ale aj ekonomickými a ekologickými rozmermi svojich šatníkov.

 

„Akcia dopadla skvelo aj stým, že sa vyskytli problémy. Chválili nás všetci- žiaci, učitelia aj rodičia.“ - Filip Bella, študent. Prehliadka dopadla aj napriek stresu z problémov vzniknutých na poslednú chvíľu nad očakávania všetkých divákov. Veľmi spokojní boli aj samotní študenti a po ťažkej práci sa zaslúžene pustili do dojedania chlebíčkov. A ako si vyberiete Vy, keď budete najbližšie stáť pred lákavým výkladom so šatami, ktoré ale vôbec nepotrebujete?

 

Autor: Sofia Martinková

 

Darujte kvalitné vzdelanie a staňte sa patrónom Evanjelickej spojenej školy!

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama