Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Strom splnených prianí

Autor: Strom splnených prianí
Foto: Strom splnených prianí
Uverejnené: 30. november 2015

Ak si po náročnom dni radi prečítate zopár pozitívnych správ, tak ste otvorili správny článok. Máme za sebou ďalší ročník Stromu splnených prianí a v nasledujúcich riadkoch vám priblížime niekoľko pekných príbehov, ktoré vám vyčaria úsmev na perách a teda budeme pokračovať v zmysle motta tohto projektu: darujme si radosť navzájom.

Úvodom pripomenieme, že iniciatíva Stromu splnených prianí funguje na Slovensku už 14 rokov a za posledných 7 rokov sa celkom rozrástla. Stromčeky splnených prianí pomáhajú od Bratislavy cez Žilinu a Martin až po Bardejov. Tohto roku ich stálo dohromady 10. Možno si poviete, že sú to len darčeky a nejaké kartičky na stromčekoch, ale to nie je pravda, projekt má oveľa hlbší zmysel. Dáva nám všetkým priestor ukázať dobro v nás, učí nás láskavosti a štedrosti, má výchovný charakter, pripomína nám, že sú na tom ľudia a deti horšie ako sme my, spája pracovné, školské kolektívy aj priateľov pre dobrú vec a všetci sa z toho tešia. Každý ročník nás presvedčí, že má zmysel pokračovať a kto vie, možno sa nejaký darca bude chcieť opäť stretnúť s obdarovaným dieťaťom a vznikne niečo viac ako len priateľstvo.

 

Každému ročníku predchádzajú pred Vianocami aj dva tri mesiace príprav

 

To, aby sa dostali detské priania na stromček, je celkom dlhý proces, ale v konečnom dôsledku to stojí za to, keď vidíte tú detskú radosť, ale aj dospelácku, keď nosia darčeky ku stromčeku. Bez spoločností AGGLU SK a Fork by deti nemali na čo svoje priania písať. Krásne ozdoby, ktoré skrášľovali stromčeky nám vyrobili deti s pani učiteľkami zo základnej umeleckej školy v Martine a na niekotrých stromčekoch vyseli ozdoby vyrobené maminkami a deťmi, ktoré sú pod ochranou OZ Rozum a cit.

 

[widgetkit id="235" name="39141"]

 

Tento rok sa k nám pridali z PP centra v Žiline, kde postavili stromček prvýkrát. Pomáhali tak plniť priania spolu so spoločnosťou Adient tým deťom, ktoré sú pod ochranou OZ Rozum a cit. Spoločnosť Adient pomáhala plniť priania aj deťom z detského domova zo Svidníku, ktoré mali väčšinu svojich prianí na stromčeku v spoločnosti Trim Leader v Bardejove.

 

[widgetkit id="236" name="39142"]

 

Ako každý rok, tak aj tento ste mohli stretnúť pri stromčeku v OC Tulip v Martine skautov z Vrútok, ktorí nám pomáhajú strážiť stromček a sú Vám nápomocní so všetkým, čo potrebujete vedieť. Okrem magnetiek a letáčikov Vás prvé dni ponúkali aj chutnými moravskými koláčmi z pekárne pani Zdenky Lackovej, ktoré pre Vás napiekli zadarmo. Musíme povedať, že boli fantastické, všetkým chutili.

 

[widgetkit id="237" name="39143"]

 

Veľkými pomocníkmi boli opäť školy, ktoré sa každý rok zapájajú

 

Detské priania plnili učitelia aj rodičia zo ZŠ Zanovita a súkromnej ZŠ BellAmos. Ale kto strážil stromček vo svojom voľnom čase po škole? Kto z vyzbieraných koruniek za tombolu počas stužkovej sa rozhodol radšej urobiť radosť niekomu inému? Kto celý rok zbieral financie, aby mohol počas Vianoc pomôcť tým, ktorí to naozaj potrebujú? Kto to bol? Boli to opäť študenti zo Strednej odbornej školy dopravnej z Priekopy, aj spolu s učiteľmi. Každý rok nás s niečím milo prekvapia.

 

[widgetkit id="238" name="39144"]

 

Že pracujeme ako jeden veľký tím potvrdili aj ďalšie spoločnosti. V spoločnosti Trim Leader v Košťanoch nad Turcom viselo 130 prianí detí z DD v Necpaloch, prišli im na pomoc zákazníci a pracovníci zo Salónu INN a MB Taxi z Martina, ako aj kolegovia zo spoločnosti Franke zo Strečna. V salóne INN urobili aj potravinovú zbierku pre rodiny v núdzi a v spoločnosti Franke sa zamestnanci vyzbierali, a ako prekvapenie kúpili bicykle pre deti do DD v Martine. Priania detí z DD v Martine ste mohli nájsť aj v Sklenárstve Krivušová a v reštaurácii Pezzo d´Italia. Aj v malých firmách majú veľké srdce.

 

[widgetkit id="239" name="39145"]

 

Prvýkrát sa k nám pripojili aj spoločnosti z Bratislavy, konkrétne spoločnosť AVITECH a spoločnosť ERNI, ktoré pomohli splniť priania deťom z DD v Martine aj vo Svidníku. Okrem iného, spoločnosť AVITECH nakúpila množstvo zdravotníckych pomôcok pre ležiace deti a spoločnosť ERNI myslela aj na sociálnych a zdravotných pracovníkov, ktorí si taktiež zaslúžia poďakovanie za svoju náročnú prácu a prekvapili ich množstvom milých pozorností, ktoré im z Bratislavy poslali.

 

Tento rok sa k nám prvýkrát pridala spoločnosť ERNI z Bratislavy

 

Našej iniciatíve veľmi pomáha pomoc od Vás všetkých, ktorí našu myšlienku šírite. Pomáhajú nám aj naše regionálne médiá, ktoré vždy s ochotou prídu natočiť reportáž, pomôžu nám urobiť zvukový klip pre rozhlasovú stanicu, alebo nám urobia propagáciu na verejným miestach. Hovoríme o tímoch ľudí z TV Turiec, Rádia Rebeca, Rádia Regina, TV Raj, VL Media alebo Metro o.z.

 

Fotografia z natáčania zvukového klipu v TV Turiec

 

V neposlednom rade bolo treba aj darčeky zabaliť. Od stromčeku v OC Tulip sme darčeky preniesli do Živeny, ktorá nám aj tento rok prepožičala priestory a v príjemnej atmosfére sa stretla partia dobrovoľníkov, ktorí každý darček starostlivo skontrolovali a zabalili.

 

[widgetkit id="240" name="39146"]

 

Každý rok sa okolo projektu deje množstvo milých príbehov, ktoré nám rozjasňujú dni

 

Napríklad tento chlapček prišiel k stromčeku so svojou maminkou a s darčekovou taškou väčšou ako je on sám, tak nás zaujímalo, čo priniesli. Matiaskova maminka nám vysvetlila, že od minulého roku zbierali do Matiaskovej šporkasky korunky a tešili sa, že pôjdu spolu kúpiť darček a urobia radosť dieťaťu z detského domova. Spoločne kúpili 3 ročnému Adamkovi veľké auto na ovládanie. Verím, že Adamko sa potešil. Matiaskovi rodičia sú pre syna krásnym príkladom, a sami povedali, že ho chcú učiť už od mala, že si treba pomáhať.

 

[widgetkit id="241" name="39147"]

 

Ďalší pekný príbeh. Pri čítaní prianí detí sme sa pozastavili nad Simonkiným. Prečo ma 16 ročná slečna napísané na prianí mop na umývanie podlahy? Vysvetlili nám, aké to má doma náročné, maminka jej zomrela, bola v detskom domove, momentálne je sama s otcom, ktorý je vážne chorý a Simonka sa o celú domácnosť aj o otca stará sama, a že ten poriadny mop jej uľahčí prácu. Rozhodla som sa, že Simonku prekvapíme! Ako som jej príbeh rozprávala, začula ma pani spolu s jej dcérami a oslovili ma, že by Simonke radi urobili radosť. Simonka okrem mopu dostala takýto parádny balík a verím, že jej to urobilo obrovskú radosť a dodalo jej to energiu, ktorú potrebovala. Je úžasné, keď ľudia, ktorých ste nikdy nestretli, vám aspoň takouto formou ukážu, že im Vaša situácia nie je ľahostajná a chcú Vás potešiť.

 

Každý jeden darček si nesie svoj príbeh. Je to príbeh dieťaťa, ktoré sa ocitlo alebo žije už dlhé roky bez rodiny a príbeh človeka, ktorý si odoprie niečo pre seba a rozhodne sa potešiť detskú dušu.

 

[widgetkit id="242" name="39148"]


Reklama

príbuzné témy

Reklama