Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V Turčianskej knižnici sa opäť spievalo

Autor: V Turčianskej knižnici sa opäť spievalo
Foto: V Turčianskej knižnici sa opäť spievalo
Uverejnené: 06. február 2019

Dvakrát v roku sa našou knižnicou ozýva veselý detský spev už takmer 10 rokov. Kto spieva, pri akej príležitosti a ako to celé vzniklo? A hodí sa vôbec  k sebe knižnica a spievanie?

My si myslíme, že jednoznačne áno, dokonca sa vždy na takéto podujatia tešíme a sme radi, keď sa u nás niečo deje. Veď moderná knižnica už dávno nie je miestom, kde musíme byť stále všetci potichu. U nás v Turčianskej knižnici sa pravidelne konajú prezentácie nových kníh, výstavy, tvorivé dielne, hudobné matiné,  hrajú sa divadielka, deti i dospelí sa stretávajú s autormi kníh atď. Tak prečo by sa tu nemohlo spievať?

 

 

V rokoch 2010-2011 pracovisko hudobných a zvukových dokumentov (alebo hudobné oddelenie) Turčianskej knižnice  realizovalo úspešný projekt Hudba nám pomáha. Vďaka finančnej podpore z nadácie Hodina deťom sa vtedy mohli zakúpiť menšie hudobné nástroje, Orffovo inštrumentárium, nová slúchadlová technika na individuálne počúvanie hudby a keyboard. Hlavne sa však skvalitnili realizované podujatia pre deti a usporiadali nové integračné aktivity. Jednou z nich bola aj súťaž v spievaní karaoke piesní medzi žiakmi z bežných základných škôl z Martina a deťmi zo Špeciálnej školy. 

 

 

Zábavno-súťažná aktivita  v spievaní karaoke pesničiek je však aj po 9 rokoch stále populárna. Hudobné oddelenie ju organizuje dvakrát v roku ako vianočné prípadne zimné vydanie v decembri alebo v januári a druhýkrát pred koncom školského roka býva u nás v knižnici Karaoke v záhrade.  Nebolo tomu inak ani tento rok a v utorok 29.1. sme usporiadali Zimné karaoke, v ktorom sa proti sebe postavili stáli účastníci, žiaci Špeciálnej školy na Mudroňovej a Východnej ulici  a deti zo ZŠ BellAmos. Pribudli k nim a snažili sa „karty zamiešať“ žiačky zo ZŠ A. Bernoláka. V podaní malých speváčikov odznelo 21 krásnych pesničiek a po prekonaní počiatočnej trémy si súťaž dokonale užili všetci. Veľké poďakovanie patrí pani učiteľkám, ktoré svojich žiakov zodpovedne pripravili . Porota tak nemala ľahkú úlohu a radili sa takmer hodinu, čo sme využili na menšie občerstvenie a zabavili sme sa minidiskotékou. Na konci predpoludnia porota vyhlásila výsledky a na 1. mieste sa umiestnili vo veľkej konkurencii hneď dve deti: Sára Banyasová zo Špeciálnej školy na Mudroňovej ulici a Miška Kötelešová zo ZŠ A. Bernoláka.

 

 

Rozdali sme dve druhé i dve tretie miesta a 5 pamätných listov. Veľká vďaka patrí aj OD Demro za sponzorovanie súťaže. Napokon si vecné ceny, pamätné listy a darčeky od nás odniesli všetky zúčastnené deti. Bolo krásne vidieť, ako hudba a dobrá nálada opäť spojili deti, ktoré sa bežne nestretávajú, žijú v rozdielnych sociálnych podmienkach a niektorí s hendikepmi. Najväčšou odmenou pre nás organizátorov je počuť, že sa u nás deti i pani učiteľky dobre cítia, že sa tešia na každé ďalšie karaoke a že už nám chýbajú len 4 mesiace do ďalšieho pokračovania. V realizácii podobných integračných podujatí bude Turčianska knižnica v budúcnosti pokračovať a myšlienku spájania ďalej rozvíjať. Ak sa medzi vami, ktorí čítate tento článok, nachádza pani učiteľka, ktorá by sa so svojimi žiakmi rada do tejto aktivity zapojila, budeme radi, keď sa nám ozvete.

 

[widgetkit id="243" name="3919"]


Reklama

príbuzné témy

Reklama