Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Festival Jeden svet pokračuje aj cez víkend, v piatok priniesol zaujímavú diskusiu

Autor: Festival Jeden svet pokračuje aj cez víkend, v piatok priniesol zaujímavú diskusiu
Foto: Festival Jeden svet pokračuje aj cez víkend, v piatok priniesol zaujímavú diskusiu
Uverejnené: 13. apríl 2013

Vybrané filmy z 13. ročníka festivalu Jeden svet a zaujímavé panelové diskusie prišli tento mesiac aj do Martina v rámci prehliadky Jeden svet v regiónoch. V piatok sa diskusie zúčastnil Dušan Kubička a Janko Topercer, do rozhovoru sa aktívne zapojili aj hostia. Objavili sa tu zaujímavé názory i presahy tém od kultúry v Martine, cez enviromentalistiku až po spoločenské dianie.

Jeden svet“ je názov medzinárodného filmového festivalu dokumentárnych filmov, ktorý od roku 2000 organizuje v Bratislave a mestách po celom Slovensku občianske združenie Človek v ohrození. Jednou z činností združenia je za pomoci vzdelávacích a osvetových aktivít na Slovensku prispievať k budovaniu otvorenej, tolerantnej a solidárnej spoločnosti. Festival je jediným kultúrnym podujatím na Slovensku, ktoré sa komplexne zaoberá globálnymi témami, otázkami ľudských práv a situáciou v krízových oblastiach sveta. Každoročne prezentuje okolo 70 dokumentárnych filmov prevažne zahraničnej produkcie, vyše desiatku diskusií na aktuálne témy, fotografické výstavy a koncerty.

 

Piatková diskusia zaujala návštevníkov festivalu

Hostia Dušan Kubička, predseda Turčianskej bicyklovej skupiny JUS a Janko Topercer, pracovník Botanickej záhrady UK v Blatnici diskutovali spolu s organizátormi Petrom Trmosom a Jurajom Marčekom o filmoch premietaných počas piatkového večera. Do diskusie sa zapojili aj hostia, ktorých najviac zaujímalo aktuálne dianie v spoločensko-kultúrnej oblasti v našom regióne a rôzne environmentálne aktivity. Organizátori podujatia zúčastnených uistili, že sa už v súčasnosti pripravujú zaujímavé projekty, na ktorých sa podieľa viacero občianskych zdržení.

Jednou z mnohých aktivít je aj obnova botanickej záhrady v areáli Slovenského národného múzea v Martine, ktorá bude realizovaná za podpory viacerých dobrovoľníkov a Janka Topercera. Redakcia Turiec Online sa do podpory týchto združení zapája a preto všetky pozvánky, diskusie ale aj výstupy z podujatí nájdete aj na webe turieconline.sk

 

Víkendový program

Návštevníkom sa cez víkend ponúkne napríklad dokument z "východného bloku" o umlčovaní novinárov a ľudskoprávnych aktivistov v súčasnom Rusku a Čečensku. Na aktuálnu tému zahrá aj dielo s názvom Hospodárska a spoločenská kríza v Grécku z pohľadu 14 kameramanov a fotografov alebo dokument o obchodovaní s ľuďmi, ktorý obsahuje naozaj šokujúce informácie o tejto nelegálnej praktike.

 

Viac o filmoch a rozpise premietania či panelových diskusiách sa dozviete v priložených dokumentoch

- anotácie k filmom na stiahnutie

- časový rozpis premietania na stiahnutie

Filmy a panelové diskusie sú v sále  Bar Museum, Malá hora 2, Martin

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama