Kultúra na kopci: Jar privítame s úsmevom!

Autor: Kultúra na kopci: Jar privítame s úsmevom!
Foto: Kultúra na kopci: Jar privítame s úsmevom!
Uverejnené: 05. september 2018

Martin, 25. februára 2019 – Nahliadnite do tajov reštaurovania a digitalizovania písomného dedičstva, prelistujte s nami stredoveké  lekárske knihy, ale hlavne – usmejte sa a nebojte sa! SNK totiž navštívi aj Eva Borušovičová, scenáristka filmu Jánošík – pravdivá história (2009). Slovenská národná knižnica (SNK) ponúka v rámci Týždňa slovenských knižníc (4. - 9. marca 2019) bohatý program pre všetky vekové kategórie.

Okrem toho, svojim používateľom už tradične ponúka bezplatné medzinárodné medziknižničné výpožičné služby, odpúšťa im sankčné poplatky za oneskorenie predĺženia výpožičnej lehoty a za prekročenie výpožičnej lehoty. Novým používateľom počas týždňa ponúka bezplatnú registráciu.

 

Kultúra na kopci: Jar privítame s úsmevom!

 

Usmievaj sa a neboj sa! – je názov prvej tohtoročnej Kultúry na kopci – tentokrát sa na život pozrieme tak trocha motivačne. Zima trvá už pridlho a treba sa, s príchodom jari, vyburcovať k výkonom. Skúsime to vo štvrtok, 7. marca 2019 o 16:30, spolu so spisovateľkami a režisérkami Evou Borušovičovou a Barborou Kardošovou.

 

Eva Borušovičová je autorkou niekoľkých filmov a nositeľkou ocenení napríklad z medzinárodného festivalu v Chicagu. Napísala knihu Urobíme všetko, čo sa dá. Je autorkou divadelnej hry 69 vecí lepších než sex, ktorú v roku 2013 hralo bratislavské Štúdio L+S. Jej knižnou novinkou je Do plaviek. A tu prichádza na rad prekvapenie – kniha síce má motivačný názov, ale vôbec nie je o tom, ako do tohto pidi kúska schudnúť. Naopak, ponúka pohľad na svet a na život. A na plné ústa hneď v úvode vykričí jednu základnú múdrosť stredného veku: „Výhodou veku je uvoľnenosť. Jednoducho máme kopec vecí zrazu v paži.“

Barbora Kardošová už 20 rokov pôsobí v televíznom biznise na rôznych projektoch. Knižne debutovala v roku 2009 románom Šialene milovaná. Okrem toho je autorkou románov: Anjeli nespia, Sladko v ústach, Vydať sa a zomrieť a Medium love.

V roku 1997 mal premiéru film Amálka, ja sa zbláznim, na ktorom sa podieľali obe dámy a zároveň spolužiačky z vysokej školy. Hrdinom filmu je 12-ročný chlapec Šimon, ktorý sa nevie zmieriť s tým, že jeho milovaná sestra Amálka má priateľa a čo je ešte horšie – musí sa vydávať. Hoci to berie spočiatku ako osobnú zradu, happyend sa dostaví v podobne pochopenia, že aj Amálka má právo na vlastný život. 

Martinčania si v sídelnej budove na Hostihore budú moc v roku 2019 vychutnať ešte ďalšie dve, ktoré im Slovenská národná knižnica ponúkne v rámci série „Kultúra na kopci.“ Pre všetky tri podujatia by mala byť spoločným vodítkom „kniha“ a každé z nich by návštevníkom malo zaručiť príjemne strávené popoludnie či podvečer.

 

Každý rok dávame našim návštevníkom možnosť aj nahliadnuť do vzácnych historických fondov, ktoré v SNK uchovávame. Tentokrát sme sa zamerali na medicínu. „Prednáška Dejiny písané skalpelom predstaví vo štvrtok, 7. marca 2019 dopoludnia, vývoj v jednotlivých historických obdobiach prostredníctvom našich vzácnych tlačí, kníh a autorov, uviedla Jana Cabadajová zo Slovenskej národnej knižnice, ktorá si prezentáciu pripravila.

 

Veľkej obľube sa medzi odbornou i laickou verejnosťou teší Deň otvorených dverí v Konzervačnom a digitalizačnom centre SNK vo Vrútkach. Tento rok bude otvorené 5. marca a ponúkne komentované prehliadky všetkých svojich pracovísk. Návštevníci uvidia, ako sa bežne ošetrujú a chránia knihy, k dispozícii sú aj ukážky, ako sa odborne reštaurujú vzácne dokumenty. Samotný proces digitalizácie, skenovanie a následné spracovanie a úprava digitalizovaných objektov objasnia, ako sa kniha „dostane“ do tabletu, či mobilu.

 

Stály záujem medzi deťmi i dospelými je o odborné inštruktáže, napr. ako pracovať s Katalógom digitálnej knižnice SNK, aj o odborne komentované exkurzie po sídelnej budove SNK teda „hore na kopci“. Literárne múzeum SNK si pre svojich návštevníkov pripravilo bezplatné komentované prehliadky výstavy Nežný grafik – Igor Rumanský a stálej expozície Dejín slovenskej literatúry.

 

Tešíme sa na vás aj tento rok!


Reklama

príbuzné témy

Reklama