Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dostaňme pod kontrolu nelegálne skládky v Turci

Autor: Dostaňme pod kontrolu nelegálne skládky v Turci
Foto: Dostaňme pod kontrolu nelegálne skládky v Turci
Uverejnené: 14. apríl 2013

Jarné dni začínajú byť plné príjemných slnečných lúčov. Miznúci sneh však neodhalil len prebúdzajúcu sa flóru. Na sídliskách, v parkoch, pri železnici či pod lesom ... všade sa objavili menšie či väčšie kusy odpadkov alebo nelegálne skládky. Pre tých, ktorí majú chuť pomôcť nie len prírode, ale sa aj zabaviť a získať dobrý pocit z dobrovoľníckej pomoci predstavujeme aplikáciu na nahlasovanie nelegálnych skládok - TrashOut, ktorá pokrýva vďaka interaktívnej mape aj miesta v našom okolí.

TrashOut je environmentálny projekt, ktorého cieľom je lokalizovať všetky nelegálne skládky po celom svete. Autori vyvíjajú riešenia na to, ako efektívne postupovať proti nelegálnym skládkam. Hlavnou myšlienkou je pomôcť obyčajným ľuďom, aby mali vplyv na ich prostredie a dokázali sa ľahko zapojiť. Tento projekt takisto pomôže samosprávam a lokálnym inštitúciám zmeniť situáciu vo svete. Internetové stránky mesta Martin aj Turiec Online obsahujú tzv. widget, ktorý zobrazuje počet nahlásených nelegálnych skládok. Túto aktivitu oficiálne podporuje aj Ministerstvo životného prostredia.

Mapa nahlásených skládok v okolí mesta Martin

Nahlásených skládok je stále málo

V Turci je aktuálne iba 13 prispievateľov, ktorí TrashOut používajú. Mapa nelegálnych skládok obsahovala v dobe písania článku dvadsať miest s popisom, fotografiou a presnou lokalizáciou skládky. Miesta, ktoré sa tu nájdu, sú rôzneho druhu a odpady taktiež. TrashOut umožňuje vďaka mobilu odoslať fotografiu miesta, GPS súradnice a môžete označiť aj typ odpadu, ktorý sa tam nachádza. Odpad je možné charakterizovať ako stavebný, nebezpečný, tekutý, automobilový a podobne. Rovnako môžete určiť aj rozsah skládky (malé, stredné, veľké). V meste Martin sú označené známe lokality s odpadom, napríklad pri železnici vedľa OC Baumax. Pomôžete svojmu regiónu? Počas prechádzky s priateľom, manželom, so psom, po lúkach či parkoch... vďaka mobilnej aplikácii TrashOut môžete kedykoľvek identifikovať nelegálnu skládku odpadu a pomôžete upozorniť na ekologické záťaže v našom okolí.

Fotogaléria aplikácie v mobile


Aký je teda postup?

V prvom rade si stiahnite TrashOut aplikáciu do vášho telefónu. Keď narazíte na nelegálnu skládku, zapnite TrashOut aplikáciu a pomocou niekoľkých kliknutí môžete skládku jednoducho nahlásiť. Pridané fotografie by nemali obsahovať cudzích ľudí, ŠPZ alebo iné osobné údaje. Zamerajte sa najmä na skládku a jej okolie. Inak môže byť fotografia odstránená alebo rozmazaná. Ak nájdete nelegálnu skládku, ktorá už bola nahlásená môžete ju potvrdiť. Potvrdením skládky informujete ostatných, že skládka stále existuje.

 

Kto vyčistí nahlásené skládky?

"Veľmi radi by sme videli čo najviac organizácií, jednotlivcov a úradov zapojených do čistenia. Teší nás, že existuje viacero environmentálnych organizácií, ktoré naozaj pomáhajú našej planéte. Neustále sa snažíme oslovovať a vytvárať partnerstvá, ktoré by k tomuto prispeli," píšu autori projektu TrashOut na webe. V regióne Turiec Vám pomôže aj redakcia Turiec Online v spolupráci s pripravovaným občianskym združením, v ktorom sa budú realizovať rôzne dobrovoľnícke aktivity. Pridajte sa k nám na Facebook a sledujte výzvy na účasti na rôznych zaujímavých nie len environmentálnych ale aj kultúrnych či spoločenských aktivitách. Na nelegálnu skládku môžete upozorniť aj priamo obec či mesto - stačí kontaktovať miestny odbor životného prostredia a poslať im odkaz z webu TrashOut na skládku, ktorú ste nahlásili.

 

Web projektu TrashOut: www.trashout.me

Aplikácia pre iPhone, Android, Windows Phone: http://www.trashout.me/mobile-app

 

Autor: Matej Bórik © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama