Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Štartuje nová hradná sezóna v Žilinskom kraji

Autor: Štartuje nová hradná sezóna v Žilinskom kraji
Foto: Štartuje nová hradná sezóna v Žilinskom kraji
Uverejnené: 15. jún 2017

Na prelome apríla a mája odomkneme hrady Žilinskej župy. Oravský hrad i hrad Strečno vstupujú do letnej turistickej sezóny s viacerými novinkami.

Každoročne v apríli sa zatvárajú expozície Oravského múzea – Oravský hrad aj Oravská lesná železnica z dôvodu veľkého hradného upratovania a údržby ,,Na letnú turistickú sezónu sme sa pripravovali celý mesiac. Upratovali sa všetky miestnosti hradu, čistili sa vystavované exponáty, konzervovali sa nábytky, robili nové nátery a obnovovali sa expozície,“ priblížila riaditeľka Oravského múzea Mária Jagnešáková.

 

Sezónu na Oravskom hrade už tradične otvorili Thurzove slávnosti. Bohatý dvojdňový program tu bol spojený s remeselným jarmokom. Predstavili sa šermiari aj tanečníci a atmosféru dotvorila dobová hudba či ochutnávka tradičných dobových jedál. Návštevníci zažili na hrade i pod ním pravú atmosféru 16. – 17. storočia. Novinkou pre návštevníkov Oravského hradu je v tejto sezóne novozreštaurované poschodie Thurzovho paláca. ,,V priestoroch jedného z najkrajších poschodí hradu si návštevníci budú môcť pozrieť Zbrojnicu, Hradnú galériu, Červený salónik, Thurzov salón s pôvodnou renesančnou maľbou na stenách a Dámsky salón. Novinkou je aj expozícia Rašelinísk Oravy, ktorá je umiestnená v budove bývalej Fary,“ dodala Jagnešáková.

 

Hrad Strečno je otvorený už od prvého apríla a niekdajší kráľovský strážny hrad Likava zo 14. storočia, neďaleko Ružomberka, bude otvorený od 1. mája do 29. septembra. Okrem hradov bude od mája opäť v prevádzke Oravská lesná železnica a po zimnej prestávke otvorí brány aj Skanzen Vychylovka.

 

Podľa županky Eriky Jurinovej je o expozície Žilinskej župy každoročne veľký záujem medzi domácimi, i zahraničnými turistami. ,,Minulý rok navštívilo naše kultúrne inštitúcie približne 1,5 milióna návštevníkov. Prichádzajú k nám turisti z Fínska, Dánska, Španielska, Francúzska, Japonska, Izraelu či Kanady. Teší nás to, ale na druhej strane je to veľký záväzok tento trend udržať a zlepšovať podmienky najmä čo sa týka dopravnej infraštruktúry. Máme krásne kultúrne pamiatky no treba sa k ním dostať po kvalitných cestách. V pláne máme rekonštrukcie približne 18 kilometrov cestných úsekov, ktoré vedú ku kultúrnym pamiatkam v kraji, ktoré sa opravia v rámci projektu cez eurofondy,“ uzavrela županka.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama