Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Cyklobusy spúšťa Žilinský samosprávny kraj už 1. mája

Autor: Cyklobusy spúšťa Žilinský samosprávny kraj už 1. mája
Foto: Cyklobusy spúšťa Žilinský samosprávny kraj už 1. mája
Uverejnené: 07. apríl 2017

Žilinská župa štartuje sezónu cyklobusov skôr ako po minulé roky. Autobusy s prívesmi na bicykle vyrazia na Kysuce do Bystrickej doliny a do Turca už 1. mája.

Cyklobusy vstupujú do piatej sezóny. Doposiaľ v Žilinskom kraji prepravili vyše 4700 cestujúcich s bicyklami, pričom najviac cyklistov sa autobusmi previezlo vlani – 1507. Najvyťaženejší je spoj do Novej Bystrice. V minulom roku stúpol záujem aj o linky do Turca.

 

Prepravu cyklobusmi financuje Žilinská župa. Vlani pridala k štandardnej prevádzke súťaž o atraktívne ceny. Takisto zorganizovala cyklovýlety so skúsenými sprievodcami, ktorí cyklistov vzali na zaujímavé trasy v Turci. ,,Práve od cestujúcich prišla požiadavka, aby cyklobusy vyrazili na cesty už skôr ako v júni. Rozhodli sme sa vyskúšať to zatiaľ na dvoch trasách – Kysuce a Turiec. Pre cestujúcich, ktorí s nami 1. mája odštartujú cyklosezónu a odvezú sa cyklobusom na Kysuce, máme v spolupráci s Kysuckým múzeom pripravenú aj špeciálnu akciu. Lístok z cyklobusu budú môcť cyklisti použiť ako 50 % zľavový kupón na vstup do Skanzenu Vychylovka, ktorý 1. mája otvára svoje brány po zimnej prestávke,“ uviedla žilinská županka Erika Jurinová. Zvýhodnená ponuka platí len počas prvomájového sviatku. Návštevníci skanzenu si v tento deň o 13. hodine môžu pozrieť tradičný zvyk – stavanie mája.

 

 

Od stredy 1. mája začnú cyklobusy jazdiť aj do Turčianskych Teplíc

 

Do Terchovej budú premávať od 9. júna. Všetky cyklobusové spoje jazdia počas víkendov a sviatkov, od 12. júla aj v piatky. Sezóna trvá do 29. septembra. Cestujúci s bicyklami platia v cyklobusových spojoch štandardnú cenu autobusového lístka a poplatok za bicykel je 50 centov. Kapacita cykloprívesu pri spojoch na Kysuce a do Turca je 24 bicyklov, autobusy do Terchovej jazdia s nosičmi, na ktoré sa zmestí 6 bicyklov.

 

Na stiahnutie: mapa a cestovný poriadok

 

Milovníci cyklistiky sa vďaka preprave bicyklov autobusmi môžu pohodlne a bezpečne dostať k atraktívnym trasám a vyhnúť sa frekventovaným cestám. Na území Žilinského kraja je vyznačených 218 cykloturistických trás. ,,Rozvíjať cyklodopravu a cykloturistiku na území nášho kraja je jednou z priorít župy v oblasti cestovného ruchu. I naďalej pokračujeme v príprave budovania Vážskej cyklodopravnej magistrály, momentálne je vybudovaný úsek od hradu Budatín cez vodné dielo Žilina po začiatok obce Strečno,“ dodala županka. V príprave sú projekty 25-kilometrového úseku od hranice Žilinského kraja s Trenčianskym krajom, cez Bytču až do Žiliny a tiež takmer 17-kilometrového úseku zo Strečna do Vrútok. V Žiline by mal tento rok pribudnúť ďalší takmer 4-kilometrový úsek asfaltovej cyklotrasy popri Váhu  (v úseku Budatínsky most – Hydrouzol).


Reklama

príbuzné témy

Reklama