Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Výstava Kremeň – kráľ minerálov v Múzeu Andreja Kmeťa

Autor: Výstava Kremeň – kráľ minerálov v Múzeu Andreja Kmeťa
Foto: Výstava Kremeň – kráľ minerálov v Múzeu Andreja Kmeťa
Uverejnené: 22. október 2018

Svet minerálov oplýva takmer neobmedzenou paletou farieb, veľkostí a tvarov kryštálov. K najrozšírenejším patrí kremeň, ktorého rozmanité podoby, farby a odrody prezentuje výstava Kremeň – kráľ minerálov, ktorú v Slovenskom národnom múzeu v Martine – Múzeu Andreja Kmeťa môžu návštevníci vidieť do 30. júna 2019.

Minerály sú základnými stavebnými časťami všetkých hornín a tvoria základ poznania vedy o Zemi – geológii. Medzi jej odvetvia patrí aj mineralógia, ktorá skúma zloženie, tvar a štruktúru minerálov. Výstava, pripravená v spolupráci so Slovenským banským múzeom a Východoslovenským múzeom, prezentuje návštevníckej verejnosti rozmanitosť prirodzených tvarov kryštálov najpoužívanejšieho minerálu v oblasti keramického, sklárskeho, elektrotechnického, stavebníckeho priemyslu, optiky a klenotníctva. Kremeň a širokú škálu jeho podôb dopĺňajú okrem trojrozmerných predmetov aj fotografie známeho slovenského fotografa Alberta Russa, ktorý zachytil slovenské i zahraničné odrody tohto kráľa minerálov.

 

 

"Kremeň, ktorého názov pochádza od českých baníkov - termínom querz označovali nerudný materiál, patrí do skupiny oxidov, ktorá zahŕňa jednoduché zlúčeniny kovov s kyslíkom," vysvetlil nám na úvod Mgr. Andrej Bendík, PhD. vedúci Múzea A. Kmeťa. Minerály týchto zlúčenín sú veľmi hojne zastúpené v zemskej kôre. Farebnosť kremeňa je veľmi rôznorodá, pretože do kryštálovej mriežky vstupujú pri raste rôzne stopové prvky. Preto poznáme kremene priezračné (krištáľ), žlté (citrín), fialové (ametyst), zelenkavé (prazem), hnedé (záhneda), čierne (morion), ružové (ruženín) a iné. Podobne ako farba, je aj tvar kremeňov veľmi rozmanitý.

 

 

"Výstava je rozdelená do troch miestností, každá z nich má svoju tému. Návštevníci tu môžu vidieť kremeň z rôznych svetových lokalít vrátane Slovenska - z okolia Kremnice a Banskej Štiavnice. Zaujímavosťou výstavy sú amorfné odrody kremeňa, ktoré nevytvárajú kryštály - ľudia ich poznajú pod názvami opál, achát a iné. Z najvzácnejších exponátov sú tu veľké geody ametystov, ktoré majú váhu cez sto kilogramov," vysvetľuje Andrej Bendík.

 

 

Kremeň a jeho odrody majú široké uplatnenie

 

Využívajú sa v šperkárstve, pri výrobe presnej mechaniky a optických prístrojov, v rádiotechnike, v sklársko-keramickom priemysle, na výrobu karbidu kremíka (brúsny materiál), kompaktné masy (kremence, pieskovce) v stavebníctve. Kremeň sa svojimi vlastnosťami zaradil aj medzi talizmanové či liečivé kamene. Na Slovensku sa kremeň vyskytuje v okolí Banskej Štiavnice a Kremnice, v minulosti boli významné ložiská opálov na Dubníku. Pre vysoký obsah vzácnych odrôd kremeňa sú známe ložiská Minas Gerais (Brazília), Madagaskar, India a mnohé ďalšie.


Reklama

príbuzné témy

Reklama