Patrónkou 15. ročníka divadelného festivalu DOTYKY A SPOJENIA bude Emília Vášáryová

Autor: Patrónkou 15. ročníka divadelného festivalu DOTYKY A SPOJENIA bude Emília Vášáryová
Foto: Patrónkou 15. ročníka divadelného festivalu DOTYKY A SPOJENIA bude Emília Vášáryová
Uverejnené: 15. jún 2015

Keď sa povie „martinské divadlo”, Emília Vášáryová spomína na jeho slávne inscenácie, s ktorými hosťovalo v Bratislave, a na legendárnu herečku Hanu Meličkovú, ktorá ju v začiatkoch zobrala pod svoje ochranné krídla. Tvrdí, že ten duch nadšenia pre divadlo v Martine stále je. Emília Vášáryová na festival Dotyky a spojenia pricestuje v dvojúlohe – ako patrónka aj ako herečka v inscenácii Činohry Slovenského národného divadla (SND) Pred západom Slnka.

Dotyky a spojenia sú výberovou, nesúťažnou prehliadkou inscenácií, ktoré mali premiéru v slovenských divadlách v uplynulej sezóne. 15. ročník festivalu sa uskutoční od 17. do 22. júna 2019 v Slovenskom komornom divadle Martin (SKD) a uvedie inscenácie, ktoré vznikli v období od apríla 2018 do apríla 2019.

 

Keď prišlo martinské divadlo hosťovať do Bratislavy s inscenáciami Miloša Pietora a Ľuba Vajdičku, bol to obrovský sviatok, doniesli so sebou kus toho svojho zápalu. Neskutočná tradícia a ten duch tam zostal,“ povedala Emília Vášáryová, pre ktorú je česť festival Dotyky a spojenia otvoriť. Podľa nej je dôležité a vzácne, keď sa divadelníci stretávajú a zároveň ocenila, že festival dáva priestor aj inscenáciám študentov VŠMU. Jedným z jej najväčších divadelných zážitkov bola práve inscenácia SKD Dotyky a spojenia (1988) režiséra Romana Poláka, podľa ktorej dostal festival svoje meno. „Martinské divadlo malo vždy dôležité miesto v slovenskom divadelníctve a aj dnes tam vznikajú zaujímavé a dobré inscenácie,“ dodala.

 

 

Vážime si, že pani Emília Vášáryová prijala našu ponuku byť patrónkou 15. ročníka festivalu. Teší nás, keď ju vidíme v populárnom festivalovom tričku so sloganom BUDEM TAM. Tešíme sa, že osobne otvorí náš festival. Tešíme sa tiež na jej prítomnosť v Martine počas festivalu,“ povedala programová riaditeľka festivalu Monika Michnová.

 

SKD Martin ako hlavný organizátor prestížneho divadelného festivalu na Slovensku má za sebou úspešných 14 ročníkov. Ide o najväčšiu prehliadku inscenácií aktuálnej divadelnej sezóny. Tohtoročný program zverejnia organizátori v druhej polovici mája. „Festival vyhľadáva inšpiratívne, odvážne divadelné prístupy a témy. Ponúka platformu na konfrontáciu tvorby divadelníkov, ktorí pôsobia na Slovensku, vrátane tvorby divadiel národnostných menšín,“ dodala Monika Michnová.

 

Dôležitou súčasťou programu festivalu sú aj diskusie o divadle. Podľa jeho programovej riaditeľky je dôležité poskytnúť tvorcom spätnú väzbu a pomenovať stav, v ktorom sa súčasné divadlo na Slovensku aktuálne nachádza. Martin sa tak na konci sezóny aj tento rok stane hlavným mestom divadla na Slovensku.


Reklama

príbuzné témy

Reklama