Operácie z očnej kliniky vysielali naživo v 3D

Autor: Operácie z očnej kliniky vysielali naživo v 3D
Foto: Operácie z očnej kliniky vysielali naživo v 3D
Uverejnené: 04. február 2019

Očná klinika Univerzitnej nemocnice Martin a aula Magna Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine sa po roku znova stali dejiskom Martinskej 3D live surgery.

Druhý ročník odborného podujatia, ktoré je určené najmä očným lekárom a zdravotným sestrám pracujúcim v oftalmológií, ale aj študentom medicíny, priniesol opäť niekoľkohodinovú sériu operačných zákrokov, ktoré sa z operačnej sály Očnej kliniky UNM naživo v 3D (podobne ako v 3D kine) prenášali na plátno v aule lekárskej fakulty.

 

Na Slovensku je takéto podujatie jedinečné, aj vo svete je vo väčšine prípadov len súčasťou veľkých lekárskych kongresov.  Ako nám povedal prednosta kliniky MUDr. Peter Žiak, PhD., vďaka 3D technológii, ktorá sa v oftalmológii využíva čoraz častejšie, mohli diváci v aule sledovať operačné výkony tak, ako ich vidí priamo v mikroskope operatér. „Zobrazovacia technológia, ktorá bola použitá, umožňuje prenos vo vysokom rozlíšení  a trojrozmerne v 3D, čiže aj s hĺbkou. Kvalita obrazuje je preto extrémne vysoká  a radí sa medzi najkvalitnejšie obrazy z operačného mikroskopu vôbec,“ vysvetlil MUDr. Peter Žiak, PhD. Vďaka priamemu prenosu mohli študenti medicíny, ale aj lekári, ktorí neoperujú, sledovať často vykonávané operačné  zákroky tak, ako ich vidí operatér.  Pre lekárov s operačnou praxou bolo zasa zaujímavé sledovať využitie technologických noviniek, operačných metód alebo nových materiálov .

 

 

Tento rok boli použité napríklad nové typy vnútroočných šošoviek, ktoré sa už na Slovensku začínajú rutinne používať a pre pacientov prinášajú z dlhodobého hľadiska výhody. Šošovky sú vyrobené z nových materiálov, ktoré časom nestrácajú optické vlastnosti. MUDr. Žiak predviedol aplikáciu botulotoxínu A (vo všeobecnosti známeho skôr zo skrášľovacích zákrokov), za účelom korekcie strabizmu - škúlenia.

 

[widgetkit id="257" name="4060"]

 

Na Očnej klinike UNM ho lekári využívajú aj pri liečbe iných neurooftalmologických ochorení ako napr. blefarospazmus ahemispazmus. Počas 2. ročníka Martinskej 3D live surgery bolo operovaných celkovo 14 pacientov na dvoch operačných stoloch súbežne. Pri zákrokoch sa striedali rôzni operatéri a ich prácu sledovalo v aule viac ako sto lekárov z celého Slovenska aj susednej Českej republiky.


Reklama

príbuzné témy

Reklama