Verejnosť uvidela aj prísne strážené dokumenty z trezoru

Autor: Verejnosť uvidela aj prísne strážené dokumenty z trezoru
Foto: Verejnosť uvidela aj prísne strážené dokumenty z trezoru
Uverejnené: 22. august 2017

Martin – Deň otvorených dverí Literárneho archívu SNK prilákal hore na kopec 16. júna 2019 stovky malých i veľkých návštevníkov, ktorí sa spoločne vrátili v čase späť o niekoľko storočí.

Prezreli si napríklad dokumenty písané v hlaholike a slovakizovanej češtine, originál slovenskej hymny "Ponad Tatrou blýska sa", krasopisný zošit Ľudovíta Štúra či tajné písmo Martina Kukučina. Kolorit historického exkurzu dopĺňala "zašumená" hudba z fonografu a starodávne vzácne fotografie, vytvorené dnes už nepoužívanými technikami.

 

Literárny archív SNK je verejným archívom a jedným z oddelení SNK."Pri príležitosti Medzinárodného dňa archívov a 65. výročia vzniku archívu sme sa rozhodli sprístupniť širšej verejnosti to najzaujímavejšie a možno aj to najcennejšie a najprísnejšie chránené z našich fondov a zbierok," zdôvodnila Karin Šišmišová, vedúca Literárneho archívu SNK. Za spomenuté obdobie archív zhromaždil viac ako 1,8 milióna literárnych a hudobných rukopisov a fotodokumentov.

 

 

Iba v tento deň si návštevníci mohli prezrieť, ba v rukavičkách sa aj dotknúť, toho najvzácnejšieho a najprísnejšie chráneného, čo Literárny archív uchováva a veľmi zriedka, alebo takmer vôbec, verejnosti neprezentuje. "Z trezoru sme vybrali napríklad Hlaholské listy hlohovské z konca 13. storočia, ktoré sú pokladané za najstarší známy text v hlaholike nájdený na území Slovenska alebo Hodinky - pergamenový kódex z 15. storočia. Špeciálne pre žiakov sme si pripravili originálny zápis slovenskej hymny Ponad Tatru blýska sa a Hviezdoslavov rukopis Krvavých sonetov. Budú môcť nahliadnuť aj do krasopisného zošita Ľudovíta Štúra a posúdiť, či naozaj krásne písal," povedala Karin Šišmišová.

 

[widgetkit id="258" name="4062"]

 

Svoje tajomstvá odkryl aj trezor hudobných rukopisov. "Okrem Bratislavského antifonára, ktorý je zapísaný v programe UNESCO - Pamäť sveta, sme vystavili aj rukopisy prvých slovenských opier, ktorými sú Kováč Wieland či Detvan. Návštevnícky atraktívnymi boli ukážky starých fonografických hudobných záznamov zo začiatku 20. storočia a fonograf , ktorý pred viac ako sto rokmi zvuk nielen reprodukoval, ale aj zaznamenával ", uviedol Marcel Jánošík, odborný pracovník LA SNK. Záujmu sa tešili aj fonografické valce so zvukovými zápismi slovenských ľudových piesní zo zberateľskej činnosti Bélu Bartóka.

 

Milovníkov starých fotografií upútala aj kolekcia viac ako 20 vzácnych fotografií a pohľadníc, ktoré boli vyhotovené starými a dnes už nepoužívanými technikami. "Uchovávame niekoľko stoviek takýchto fotografií. Ich hodnota však spočíva najmä v tom, že sa nám podarilo získať jedinečnú zbierku známych osobností na fotografiách týchto typov - napríklad dagerotyp slovenských vyslancov u panovníka z roku 1849 a ferotyp Milana Rastislava Štefánika. Panotypiou boli napríklad zhotovené portréty Janka Matušku a Ctiboha Zocha", upresnila odborná pracovníčka LA SNK Mária Valová, ktorá pomocou prístrojov návštevníkom ukázala rozdiely medzi jednotlivými technikami.


Reklama

príbuzné témy

Reklama