Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Študenti martinského gymnázia obsadili v národnom kole súťaže Eurosystému druhé miesto

Autor: Študenti martinského gymnázia obsadili v národnom kole súťaže Eurosystému druhé miesto
Foto: Študenti martinského gymnázia obsadili v národnom kole súťaže Eurosystému druhé miesto
Uverejnené: 17. apríl 2013

Genrácia €uro je medzinárodná súťaž Eurosystému a v súčasnosti  je najprestížnejšou ekonomickou súťažou pre študentov stredných škôl na Slovensku. Jej vyhlasovateľom je Európska centrálna banka a organizujú ju jednotlivé centrálne banky v krajinách eurozóny, u nás Národná banka Slovenska. Zámerom súťaže je priblížiť študentom význam menovej politiky eurozóny a jej väzby na hospodárstvo ako celok.

Žiaci, organizovaní v päťčlenných tímoch pod vedením svojho učiteľa, v nej simulujú činnosť Európskej centrálnej banky. Musia urobiť ekonomickú a menovú analýzu a na ich základe rozhodnúť o výške základnej úrokovej sadzby pre hlavné refinančné operácie tak, aby v strednodobom horizonte dosiahli a udržali cenovú stabilitu v eurozóne. Keďže úlohy aj rozsah súťaže presahujú učivo stredných škôl, úspech si vyžaduje obrovské úsilie a množstvo štúdia vo voľnom  čase počas celého školského roka.

Žiaci Gymnázia Viliama Paulinyho – Tótha v Martine sa už druhý rok po sebe dostali do finále súťaže, čím sme sa zaradili medzi najúspešnejšie slovenské stredné školy v histórii súťaže. Tím v zložení: Michaela Kučerová (4.B), Roman Ladoš (4.D), Ivana Líšková (4.A), Alexandra Matejovská (4.A) a Ivona Mužilová (4.C) pod vedením učiteľa PaedDr. Pavla Stacha prešiel dvoma základnými kolami súťaže až do finále, ktoré sa konalo 4. apríla 2013 v budove NBS v Bratislave.

Ich úlohou bolo napísať, zdôvodniť a prezentovať  rozhodnutie o výške základnej úrokovej sadzby ECB pre hlavné refinančné operácie pred porotou zloženou z odborníkov NBS a odpovedať na jej otázky. Naši žiaci zúročili celoročnú prípravu a výborne  obstáli v silnej konkurencii, kde im prvé miesto uniklo o pomyselný vlások. Okrem ocenenia z rúk viceguvernéra NBS Jána Tótha si členovia nášho tímu odniesli obrovské množstvo vedomostí a skúseností, ktoré zúročia počas budúceho štúdia na vysokých školách.

 

Autor: PaedDr. Pavol Stach © Autorské práva sú vyhradené


Reklama

príbuzné témy

Reklama