Lídrom v návštevnosti je Žilinský kraj

Autor: Lídrom v návštevnosti je Žilinský kraj
Foto: Lídrom v návštevnosti je Žilinský kraj
Uverejnené: 22. október 2018

10.7.2019, Žilina – Najviac turistov prilákal na začiatku roka Žilinský kraj. S podielom 24,9% sa stal za prvé tri mesiace najnavštevovanejším spomedzi ôsmich krajov. Za ním nasleduje Bratislavský a Prešovský kraj.

Žilinský kraj je vyhľadávanou lokalitou pre svoju bohatú ponuku cestovného ruchu – atraktívne pre turistov sú najmä lyžiarske strediská, bežkárske trate, kultúrne a prírodné pamiatky ako i cyklotrasy. Mimoriadne úspešný z hľadiska turizmu bol pre Žilinský kraj začiatok roka. Návštevnosť v prvom štvrťroku stúpla oproti rovnakému obdobiu v predchádzajúcom roku až o 13,8 %.

 

Za skvelé výsledky kraj vďačí najmä systematickej propagácii cestovného ruchu prostredníctvom svojej Krajskej organizácie cestovného ruchu Žilinský turistický kraj. Aj v spolupráci s ňou župa pripravuje pre domácich ako i pre návštevníkov stále nové lákadlá. ,,Cez prázdniny bude každú sobotu premávať nový turistický vlak Oravský expres, vďaka ktorému sú atraktívne destinácie v Žilinskom kraji opäť dostupnejšie. Milovníkom cyklistiky sú zas počas hlavnej sezóny k dispozícií populárne cyklobusy, ktoré ich odvezú k zaujímavým lokalitám a cyklotrasám v Terchovej, na Turci či na Kysuciach a tento rok sa nám podarilo rozbehnúť cyklobusy aj na Orave,“ povedala županka Erika Jurinová.

 

Žilinský kraj kraľuje aj v počte prenocovaní domácich, aj zahraničných návštevníkov

 

Viac ako štvrtinu (26,1%) prenocovaní spolu strávili turisti v Žilinskom kraji. Najvyhľadávanejšou destináciou s absolútne najvyššou návštevnosťou je Liptov. Ten v prvom štvrťroku navštívilo až 60% zo všetkých hostí Žilinského kraja.

 

Systematickou podporou cestovného ruchu a formou vytvárania rôznych tematických produktov sa snažíme návštevníkov nasmerovať na to pekné a atraktívne čo tu máme. Tento rok napríklad pozývame turistov rozhliadnuť sa po našom kraji, predstavujme naše rozhľadne a vyhliadky, ktorých je čoraz viac a sa stali veľmi obľúbeným miestom výletov pre všetky vekové kategórie,“ dodala výkonná riaditeľka krajskej organizácie cestovného ruchu Iveta Chabadová. Najviac zahraničných návštevníkov už tradične prichádza zo susedných Čiech a z Poľska. Atraktívne destinácie v Žilinskom kraji prilákali aj turistov z Maďarska, Ukrajiny, Nemecka, Litvy, ale aj z Rumunska, Ruska, či Veľkej Británie.


Reklama

príbuzné témy

Reklama