Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Naučte sa, ako sa robí divadlo! Na festivale Scénická žatva 2019

Autor: Naučte sa, ako sa robí divadlo! Na festivale Scénická žatva 2019
Foto: Naučte sa, ako sa robí divadlo! Na festivale Scénická žatva 2019
Uverejnené: 26. august 2019

Chcete sa naučiť, ako sa robí divadlo, hudba a akrobacia? Na www.scenickazatva.eu sú voľné posledné miesta workshopov na festivale neprofesionálneho divadla Scénická žatva 2019.

Ako vzniká divadlo? Návštevníci festivalu Scénická žatva si budú môcť celý proces tvorby divadelného predstavenia vyskúšať pod vedením odborníkov na divadlo, hudbu a akrobaciu. Všetky workshopy sa začínajú už v pondelok 26. augusta a budú trvať až do nedele. Záujemcovia majú preto už len niekoľko posledných dní, počas ktorých sa môžu prihlásiť na stránke festivalu www.scenickazatva.eu.

 

Prvý workshop s názvom Divadelné laboratórium bude viesť režisérka a dramaturgička Tamara Pomoriški, ktorá v súčasnosti píše rozhlasové hry pre Český rozhlas a pracuje ako lektorka dramatického krúžku a tvorivého písania. „Budeme kúzliť! Z hlasu, pohybu, kartónu, škatuliek, šiat, hudby a svetiel budeme tvoriť divadlo. Nebudeme sa učiť texty – budeme ich vytvárať. Niekedy budeme rozprávať dokonca bez slov a inokedy text zaspievame,“ vysvetľuje Tamara Pomoriški.

 

Ako sa tvorí hudba k divadlu, vysvetlí skladateľ scénickej a muzikálovej hudby a člen skupín Nuda a Komajota Martin Husovský. Na jeho workshope sa bude „hľadať“, skúšať a experimentovať so všetkým, z čoho ide zvuk. Účastníci si budú môcť priniesť vlastný hudobný nástroj, ale nie je to podmienkou. Nemusia dokonca ani vedieť na niečom hrať.

 

A ako súvisí akrobacia s divadlom? To sa dozvedia účastníci workshopu Heleny Škovierovej s názvom Párová akrobacia. „Budeme sa venovať pozemnej akrobacií, akrobacii v páre a v skupine, budeme pracovať s ťažiskom a vyvažovaním v páre, stavať ľudské pyramídy a využívať rôzne ďalšie akrobaticko-pohybové princípy,“ hovorí lektorka workshopu. Helena Škovierová je jednou zo zakladateliek prvej školy nového cirkusu na Slovensku Cirkuskus a zároveň jej umeleckou vedúcou, lektorkou a performerkou. Popritom sa venuje aj scénografii a kostýmovej tvorbe.


Festival Scénická žatva organizuje Národné osvetové centrum. Program a ďalšie informácie o festivale nájdete na stránke festivalu www.scenickazatva.eu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama