Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Jedinou lekárkou v súťaži vedkýň je doc. MUDr. Ivana Dedinská z UNM

Autor: Jedinou lekárkou v súťaži vedkýň je doc. MUDr. Ivana Dedinská z UNM
Foto: Jedinou lekárkou v súťaži vedkýň je doc. MUDr. Ivana Dedinská z UNM
Uverejnené: 26. august 2019

V treťom ročníku grantovej súťaže L'Oréal pre ženy vo vede má svoje zastúpenie aj Univerzitná nemocnica Martin. Do užšieho výberu sa z množstva prihlásených projektov podarilo dostať doc. MUDr. Ivane Dedinskej, PhD., z Transplantačného centra UNM.

Do finálovej 12 sa prebojovala ako jediná lekárka. O finančnú výhru 5-tisíc eur sa popasuje s matematičkami, biologičkami či vedkyňami z oblasti fyziky. „Môj projekt sa zaoberá transplantáciou obličiek a adipocytokínmi  - leptínom a adiponektínom, čiže hormónmi tukového tkaniva, ktoré menia svoje koncentrácie pri zápalových procesoch. Jedným z takýchto procesov je aj rejekcia (neprijatie) štepu (transplantovaného orgánu).  Našou úlohou je zistiť, aký je presný vzťah medzi odvrhovaním štepu telom človeka a hladinami týchto hormónov tukového tkaniva.“ Podľa I. Dedinskej je táto téma veľmi aktuálna, keďže v súčasnosti je mnoho chorôb spojených s obezitou a chronickým zápalom. Spomínané dva hormóny tukového tkaniva aktivujú zápalové procesy práve u ľudí s nadváhou.

 

Transplantačné centrum UNM sa v rámci výskumu venuje potransplantačnému diabetes

 

Aj tento projekt prvotne vznikol v rámci štúdie o potransplantačnom diabetes mellitus. Neočakávaným výsledkom bol práve vzťah adipocytokínov a akútnej rekecie štepu. „Ak by sa nám podarilo dokázať jednoznačný súvis, tak by adipocytokíny predstavovali nové markery pre diagnostiku rejekcie štepu, ktorú dnes vieme potvrdiť len pomocou biopsie štepu. Vyšetrenie by bolo z krvi, čiže neinvazívne a po liečbe sa navyše musí biopsia často opakovať, aby sme zistili, či bola liečba účinná, takto by sme mohli účinnosť liečby monitorovať cez hormóny,“ vysvetlila Ivana Dedinská. Prvé výsledky výskumu sú už odpublikované v renomovanom vedeckom periodiku a prezentované boli na niekoľkých významných svetových (transplantologických, nefrologických a diabetologických) kongresoch.

 

Sety na vyšetrovanie hormónov sú veľmi drahé, na klinike sa snažia získať na ne peniaze rôznymi spôsobmi. Finančnú výhru 5-tisíc eur, bude môcť víťazka použiť na čokoľvek: „Ja by som to určite použila práve kúpu vyšetrovacích setov, “ dodala doktorka Ivana Dedinská. Prezentácia projektov na pôde SAV však nebola len o vede, keďže hlavným partnerom súťaže je kozmetická spoločnosť, súčasťou programu bolo aj líčenie a následné profesionálne fotografovanie všetkých vedkýň z finálovej 12.

 

Projekt L'Oréal pre ženy vo vede je zameraný na ženy – vedkyne. Jeho cieľom je podporiť nádejné vedátorky, oceniť ich úspechy a pomôcť im, aby svoju kariéru naďalej rozvíjali. Na súťaži spolupracuje kozmetická spoločnosť L'Oréal s organizáciou UNESCO, Slovenskou akadémiou vied (SAV) a Slovenskou organizáciou pre výskumné a vývojové aktivity. Z množstva prihlásených projektov vybrala odborná porota finálovú 12, ktorá na pôde SAV predstavila svoje výskumy.


Reklama

príbuzné témy

Reklama