Grónsko, nádherná krajina očami mladých environmentálnych aktivistov

Autor: Grónsko, nádherná krajina očami mladých environmentálnych aktivistov
Foto: Grónsko, nádherná krajina očami mladých environmentálnych aktivistov
Uverejnené: 30. november 2019

V novembri som sa so skupinou ďalších piatich mladých Slovákov a Sloveniek vybrala na miesto, ktorá láka nejedného cestovateľa. Na vlastné oči sme mali možnosť vidieť, spolu s ďalšími ľuďmi z Európy, dopad nezodpovedného prístupu k ochrane životného prostredia nás všetkých. Grónsko, v minulosti známe ako krajina snehu a ľadu, v súčasnosti čelí následkom klimatických zmien.

Spoločne sme strávili v rámci projektu Erasmus+ 10 dní v mestečku Kangerlussuaq, ktoré momentálne obýva približne 500 obyvateľov, s ktorými sme mali možnosť sa stretnúť pri návšteve miestnej školy. Časť obyvateľstva tvoria Inuiti, ktorí sa čiastočne prispôsobujú európskym hodnotám, ale mnoho si zachovávajú zo svojej tradičnej kultúry, ktorá je založená na harmónií s prírodou.

 

Pavol Kulkovský - Kulkovsky photography

 

Táto skúsenosť mi ukázala, aké nádherné miesta nám ponúka naša Zem, ale tiež ako si ich sami devastujeme. Mala som možnosť vidieť polárnu žiaru, majestátne zvieratá, ako sú pižmoň severský a sob polárny, neskutočne krásne miesta, kde je také ticho, že máte pocit, že sa zastavil čas, a v neposlednom rade sa mi naskytol neopísateľný pohľad pri exkurzii na najznámejší bod na Artic Circle, tzv. Point 660, ktorý je známy aj ako „Brána na Grónsky Ľadovec“.

 

Tieto čarovné okamihy narúšal len smútok z toho, že o pár rokov bude príroda na týchto miestach, v dôsledku klimatických zmien, úplne iná. Mali by sme si uvedomiť, že situácia je alarmujúca a my, ľudia, môžeme priniesť zmenu. Mňa osobne tento projekt presvedčil, že cesta k ochrane našej planéty, po ktorej som sa vybrala, je správna.

 

Pavol Kulkovský - Kulkovsky photography

 

"Klimatické zmeny cítia aj miestni obyvatelia, ktorí si všimli, každým rokom badateľnejšie výkyvy teplôt. Minulý rok bola v novembri nameraná teplota -43 stupňov celzia a ľudia mali zákaz vychádzania, tento rok tam bolo v rovnakom čase len okolo nuly. Boli veľmi ústretoví a milí a nemali problém zodpovedať všetky naše otázky. Aj keď krajina navonok pôsobí chladne, miestni sú priateľskí, vždy vám venujú pozdrav a úsmev na tvári“, opisuje Pavol Kulkovský, fotograf, ktorému sa podarilo zachytiť nádherné zábery tejto krajiny (viď galéria).

 

Problémom však nie sú len vyššie teploty v zime, ale na základe vedeckých výskumov sú to aj extrémne výkyvy teplôt, ktoré sa prejavujú  vo veľkých teplotných rozdieloch v najteplejších a najmrazivejších dňoch.

 

"V Kangerlussuag, v meste, kde sa projekt odohrával, sa už loďou nedostanete. Miestni museli upustiť aj od tradičného rybolovu, keďže koryto rieky vysychá. Kedysi sem prichádzali lode, dnes uvidíte iba samý piesok. Teploty sa v novembri pohybovali len okolo nuly, prekvapením pre nás bolo, že tam ešte nesnežilo," hovorí Barbora Floreková, učiteľka, ktorá pôsobí v organizácii Mother Flower.

 

Nielen exkurzia na spomínaný  Point 660 poukázala na to, že ľadovec sa za posledné roky zredukoval, je to viditeľné na celkovom obraze krajiny, keďže kopce, ktoré boli v minulosti pokryté ľadom sú dnes zmesou kameňa a piesku.

 

Pavol Kulkovský - Kulkovsky photography

 

„Podľa miestnych každoročne ubudne z tohto miesta ďalších 30 metrov ľadu, ktoré sa už neobnovia. Je unikátne tu byť, zažiť ten pocit, no človeku príde neskutočne smutno z tejto hrozivo-rýchlej zmeny a ničenia niečoho tak majestátneho. Človek si uvedomí bezmocnosť jedinca a zároveň obrovský dopad spoločnosti," vyjadril sa Peter Ďubek, zakladateľ organizácie Mother Flower, ktorá bola slovenským partnerom pre medzinárodný projekt Back to Green Land.

 

[widgetkit id="280" name="4235"]

 

Samostatnou kapitolou je odpadové hospodárstvo, ktoré hlavne v menších mestách Grónska prakticky neexistuje. Nie sú v nich vytvorené podmienky na efektívne spracovanie, resp. recykláciu odpadu, a tak sa väčšina pravidelne spaľuje, a to častokrát blízko obývaných častí alebo sa hromadí na skládkach. Čierny dym plný zdraviu nebezpečných škodlivín a odpad zo skládky sa tak, aj za pomoci vetra, dostávajú priamo k nám „domov“.

 

Veronika Ladňáková

 

Som veľmi vďačná OZ Mother Flower, ktoré mi umožnilo sa tohto projektu zúčastniť a verím, že návratom na Slovensko sa to nekončí a všetky kontakty, informácie a skúsenosti, ktoré sme si odtiaľ odniesli nás posunú ďalej a dokážeme ich priaznivo zužitkovať pre lepšiu budúcnosť.

 

Verím, že sme aj my realizovanými aktivitami svojou časťou prispeli k motivácii miestnych, aby sa zamysleli nad problematikou ochrany životného prostredia a udržateľnosťou a aby spoločne s nami hľadali riešenia globálneho problému, akým je klimatická kríza. To najmenej, čo sme mohli spraviť bolo, že sme si svoj odpad, ktorý by inak zhorel na skládke, vzali so sebou.

 

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama