Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Evanjelická spojená škola zavádza jedinečný koncept ucelenej výučby robotiky

Autor: Evanjelická spojená škola zavádza jedinečný koncept ucelenej výučby robotiky
Foto: Evanjelická spojená škola zavádza jedinečný koncept ucelenej výučby robotiky
Uverejnené: 02. december 2019

Výučba robotiky potrebuje rovnako ako iné oblasti svoju postupnosť. Deti pri nej potrebujú dve veci. Využiť tzv. algoritmické myslenie – t.j. schopnosť plánovať postupnosti príkazov a naučiť sa vytvárať konštrukcie, ktoré umožnia robotovi fyzicky vykonať to, na čo je určený.

Obe tieto zručnosti je potrebné rozvíjať u detí postupne, primerane ich veku. Preto sme sa na Evanjelickej spojenej školy v Martine rozhodli zoznámiť deti s robotikou cez viaceré druhy robotov. V minulom školskom roku na prvom stupni základnej školy začali  pracovať s robotickým včielkami. Pomocou nich budujú u detí priestorovú predstavivosť a robíme prvé kroky v algoritmickom myslení. Znie to možno zložito, ale je to  skvelá zábava.

 

V 3. a 4. ročníku počas úvodnej hodiny s Beebotmi (včielkami) si žiaci zahrali jednoduchú hru. Najprv sa Beebot predstavil žiakom jednoduchým programom, o ktorom žiaci nevedeli, ako ho pani učiteľka naprogramovala. Potom bolo úlohou žiakov naprogramovať svoje včielky tak, aby to zopakovali. Začínali sme približne 4 – 5 príkazmi a postupne sme úlohu sťažovali. Pri 8 – 12 príkazoch už museli žiaci hľadať skupinu sústavne sa opakujúcich príkazov, aby dokázali úlohu vyriešiť. V prípade, že sa úlohu podarilo zvládnuť a všetky včielky predviedli perfektne zosynchronizovaný pohyb, deti jasali od nadšenia.

 

[widgetkit id="281" name="4236"]

 

Druhou úlohou bolo vytvoriť prekážkovú dráhu. Každá dvojica žiakov si programovala svoju včielku samostatne tak, aby zvládla slalom medzi peračníkmi alebo kvetináčmi. V niektorých skupinách sme zorganizovali aj preteky Beebotov a rozoberali, prečo všetky neprešli úplne rovnakú dráhu a čo ich mohlo ovplyvniť.

 

 

Tieto prvé experimentálne hodiny nám potvrdili, že motivácia detí jednoznačne stúpla oproti hodinám bežnej algoritmizácie a programovania

 

Na druhom stupni si naši žiaci už  tri roky môžu zvoliť predmet aplikovaná informatika, kde sme doteraz mali pre žiakov pripravené Lego roboty. V rámci tohto predmetu naši siedmaci napríklad vyrábali robotické „zlaté prasiatka“, ktoré sa vedeli vyhýbať prekážkam a pohybovali sa náhodne medzi malými drobcami počas prezentácie na vianočnej besiedke. Hoci niektoré prasiatka boli na konci prezentácie spolovice rozpadnuté, za tú zábavu to stálo a pre siedmakov to bola výborná lekcia o potrebe správnej konštrukcie.

 

 

Kam sa chceme posunúť?

 

„Naším cieľom je, aby sa robotika stala prirodzenou súčasťou výučby informatiky na našej škole. K dosiahnutiu tohto cieľa je potrebné, aby sa žiaci mohli s robotikou oboznamovať postupne so stupňujúcou sa náročnosťou. Z toho dôvodu sme na začiatku tohto školského roka zakúpili prvé roboty – ozoboty, mBoty, cuteboty s microbitmi, Lego stavebnice. Už prvé hodiny s nimi nám ukazujú, že ideme správnym smerom. Aj vďaka Vašej intenzívnej priazni a podpore  sa našej škole v rámci súťažného hlasovania projektu Výnimočné školy podarilo získať od Nadácie ZSE grant 3000 EUR, ktorý použijeme na zakúpenie ďalších robotov, s ktorými budú môcť žiaci pracovať. .“ zhrnula doterajšie úspechy pani učiteľka Mgr. Eva Uličná a zároveň poodhalila aj plány do budúcna: „Tým sa samozrejme naše vízie nekončia. Inšpiruje nás myšlienka, ktorá sa už realizuje v niektorých českých mestách. V našej škole chceme postupne vybudovať Centrum robotiky, ktoré bude slúžiť nielen žiakom našej školy, ale stane sa skutočným centrom vzdelávania pre náš región. Chceme sa stretávať aj s deťmi a učiteľmi z iných škôl, navzájom sa inšpirovať a posúvať ďalej. Všetko samozrejme súvisí s tým, či sa nám podarí zohnať dostatok financií. Ak sa nám náš plán podarí zrealizovať, môže sa naša škola stať nielen priekopníkom v zavádzaní robotiky do informatiky už od základnej školy, ale aj prínosom pre vzdelávanie v celom regióne. V tomto našom úsilí každú pomoc, či už finančnú, vo forme modlitby alebo aspoň držiace palce uvítame.“

 

Darujte kvalitné vzdelanie a staňte sa patrónom Evanjelickej spojenej školy!

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama