Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Neurostimulátor miechy pomohol už mnohým urologickým pacientom

Autor: Neurostimulátor miechy pomohol už mnohým urologickým pacientom
Foto: Neurostimulátor miechy pomohol už mnohým urologickým pacientom
Uverejnené: 19. december 2019

Na Urologickej klinike Univerzitnej nemocnice Martin pomohli unikátnou metódou, ktorá využíva neurostimulátor miechy, už viac ako 25 pacientom trpiacim na rôzne problémy s ovládaním močového mechúra.

S implantovaním neurostimulátorov miechy začala Univerzitná nemocnica Martin ako prvá na Slovensku v roku 2013. „Na liečbu sa využíva implantované zariadenie, ktoré vysiela mierne elektrické impulzy do nervu tesne nad kostrčou. Liečba stimuláciou krížových nervov pomáha ľuďom, ktorých trápi zadržiavanie moču alebo naopak pacientom s hyperaktívnym močovým mechúrom,“ uviedol prof. MUDr. Ján Švihra, PhD. z Urologickej kliniky UNM.

 

Magdaléna Cimráková z Dolného Kubína je prvou pacientkou s diagnózou dráždivého močového mechúra, ktorej lekári s týmto zdravotným problémom pomohli práve implantovaním neurostimulátora miechy. Na urologickej klinike UNM ju operovali pred piatimi rokmi. „Odvtedy sa môj život úplne zmenil. Nedá sa to ani porovnať. Predtým, keď som napríklad niekam cestovala, prvá vec, o ktorú som sa zaujímala bolo, kde je najbližšie WC. Žila som v neustálom strese, či stihnem dobehnúť, či si ľudia niečo nevšimnú. Chodila som na WC takmer každú pol hodinu, teraz vydržím dve hodiny aj viac, počas noci nemusím ísť na záchod vôbec,“ bilancuje svoj život po implantácii neurostimulátora pacientka.

 

Liečbu by odporúčala všetkým ženám, ktoré majú s močením podobné problémy, ako mala pred piatimi rokmi ona. Voperovaný neurostimulátor ju v ničom neobmedzuje. „Plávam, chodím po horách, ani necítim, že ho mám. Je jednoducho úžasné, čo pokrok v medicíne môže priniesť a ako vie pomôcť ľudom s veľmi nepríjemným problém, ktorý kedysi trápil aj mňa.“ Keďže Magdaléna Cimráková bola prvou pacientkou s diagnózou dráždivého mechúra, ktorú liečili neurostimulátorom miechy, obrátili sa na ňu aj ďalšie ženy, ktoré trápil podobný problém. „Ozvalo sa mi viacero žien, najviac ich zaujímalo, či aj po zákroku stále používam vložky, či to nebolelo, alebo či neprišli nejaké problémy a obmedzenia,“ dodala M. Cimráková.

 

 

Po piatich rokoch jej teraz na Urologickej klinike na neurostimulátore vymenili baterku. „Súčasné podmienky sú žiaľ také, že sa nedá vymeniť baterka zvlášť, ale len celý prístroj. Ide o pár minútový zákrok pri lokálnej anestéze. Spraví sa malý rez v oblasti krížov, starý prístroj sa odpojí a pripojí sa nový,“ opisuje zákrok prof. MUDr. Ján Švihra, PhD., ktorý Magdaléne Cimrákovej pred rokmi neurostimulátor aj implantoval. „Pre túto metódu je vhodný každý pacient, ktorému nezabrala predchádzajúca medikamentózna liečba. Toto je aj podmienkou pre to, aby neurostimulátor preplatila zdravotná poisťovňa,“ vysvetľuje urológ.

 

Aby si lekári overili, ako takáto forma liečby na konkrétneho pacienta zaberá, začína sa tzv. dočasnou, alebo skúšobnou fázou. Až po nej prichádza na rad trvalá. „Počas dočasnej fázy má pacient 2 až 6 týždňov na tele vonkajší stimulátor. Elektróda je spojená cez prepojovací káblik cez kožu na vonkajší stimulátor. V prípade, že liečba zaberie, čo napríklad pri dráždivom mechúry znamená, že nutkanie ísť na WC sa zníži o 50 percent, tak pristúpime k druhej fáze. V nej pacientovi rozpojíme spojovací káblik a priamo pod kožu na elektródu napojíme vnútorný stimulátor,“ opisuje profesor Ján Švihra.

 

Magdaléna Cimráková je dnes vďačná, že prišla práve na Urologickú kliniku UNM, kde jej lekári vedeli pomôcť. „Chcela by som sa veľmi pekne poďakovať celej urologickej klinike a špeciálne profesorovi Švihrovi. Keď som sa dozvedela, že idem na operáciu, bola som veľmi nervózna. Ale on je jeden veľmi príjemný a ochotný človek, lekár, akého treba hľadať,“ dodala pacientka, pre ktorú sú dnes problémy s močovým mechúrom vďaka neurostimulátoru miechy už minulosťou.


Reklama

príbuzné témy

Reklama