Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nominácie „SRDCE NA DLANI 2019“ putujú aj do Martina

Autor: Nominácie „SRDCE NA DLANI 2019“ putujú aj do Martina
Foto: Nominácie „SRDCE NA DLANI 2019“ putujú aj do Martina
Uverejnené: 13. január 2020

V utorok 10. decembra 2019 prebiehalo v novorománskej synagóge v Ružomberku oceňovanie dobrovoľníkov Žilinského samosprávneho kraja, pod názvom ,,Srdce na dlani“. Toto ocenenie každoročne usporadúva Žilinské dobrovoľnícke centrum, v spolupráci s Platformou dobrovoľníckych centier a organizácií. Tento rok sa oceňovanie konalo pod záštitou predsedníčky Žilinského samosprávneho kraja, Eriky Jurinovej a splnomocnenca vlády SR pre rozvoj občianskej spoločnosti, Martina Giertla.

Srdce na dlani je ocenenie pre výnimočných dobrovoľníkov, či už jednotlivcov alebo kolektívov, za ich nezištné dobrovoľné aktivity, uskutočňované v rôznych oblastiach v prospech iných. Rovnako je aj ocenením výnimočných projektov, ktoré svojím poslaním menia veci k lepšiemu. Počas slávnostného oceňovania sa na pódiu vystriedali nominovaní dobrovoľníci v jedenástich kategóriách. Medzi nominovanými nechýbali ani dobrovoľníci z okresu Martin.

 

Michal Svateník, predseda občianskeho združenia s názvom Donjon, o. z., si na tomto slávnostnom galavečere prevzal „Ďakovný list“ v kategórii „Dobrovoľníctvo v oblasti kultúry a umenia“. V kategórii „Dobrovoľníctvo v sociálnej a zdravotnej oblasti“ bola ocenená Juliana Krivušová. V kategórii „Škola priateľská k dobrovoľníctvu“ získala ocenenie Evanjelická spojená škola. Celý galavečer prebiehal vo veľmi priateľskej atmosfére, ktorú dotvárali skvelí hudobníci. Ďakujeme všetkým dobrovoľníkom za ich nezištnú a častokrát veľmi nenápadnú službu, ktorú robia pre svoje okolie.

 

 

Občianske združenie Donjon vzniklo ešte v roku 1999 za účelom záchrany a rekonštrukcie hradu Sklabiňa, ktorý býval v minulosti hrdým sídlom Turčianskej župy. V roku 1963 bol vyhlásený aj za národnú kultúrnu pamiatku. Od založenia združenia, s výnimkou malých prestávok, je jeho predsedom Michal Svateník.

 

V roku 2000 dala obec Sklabinský Podzámok celý areál hradu do prenájmu novovzniknutému združeniu Donjon, nakoľko sa po majetkovoprávnom vysporiadaní v 90-tych rokoch 20.storočia hrad stal jej majetkom. Občianske združenie prebralo starostlivosť o hrad a pokračovalo na prácach, ktoré začali ešte miestni nadšenci - dobrovoľníci zo Sklabine, pod vedením učiteľa, Milana Ďuríka.

 

Zrekonštruovali Južnú strážnu baštu pri vstupe do areálu hradu, vymurovali niekoľko kavern,  staticky zabezpečili budovu bývalej väznice a mučiarne, stabilizovali múr na hornom hrade, podmurovali nárožie kaplnky, vyplnili kavernu v parkánovom opevnení, pripravili Severnú baštu pri vstupe na kompletnú rekonštrukciu - vyšpárovali obvodovú stenu, odstránili sutinové závaly, osadili drevené rámy na okná a dvere a obmurovali okenné špalety, čím hrad zachránili pred zrútením. Vybudovali cez celý areál hradu náučný chodník, ktorý viedol v  nebezpečnejších úsekoch so schodíkmi a zábradlím. Osadili lavičky, odpadové koše a vybudovali ohniská.

 

Po siedmych rokoch záchranných a konzervačných prác, ktoré zachránili hrad pred zrútením, obec v roku 2007 jednostranne vypovedala nájomnú zmluvu a spoločne so súkromným podnikateľom, založili spoločnosť Castrum Sclabana, s. r. o., so sídlom v Sklabinskom Podzámku. Spoločnosť mala hrad spravovať a udržiavať. Teraz po rokoch môžeme konštatovať, že to bolo nesprávne rozhodnutie. Práce, ktoré urobili dobrovoľníci, pod vedením učiteľa Ďuríka a na ktoré nadviazalo občianske združenie Donjon, pomaly a iste upadli do zabudnutia. Dôsledkom nečinnosti majiteľov sa práce, ktoré boli urobené znehodnotili a zničili. Hrad schátral a po vybudovanom mobiliári takmer nič neostalo.

 

Od roku 2007 sa aktivity Donjon, o. z. zamerali na obnovu delostreleckého opevnenia, ktoré je v predhradí. Pozemok, na ktorom opevnenie stálo, kúpilo občianske združenie ešte v roku 2003 a z ruín základov ho obnovili. V roku 2006 sa v ňom zriadilo súkromné múzeum „Hradu Sklabiňa“, v ktorom dostane návštevník fundovaný výklad o histórii hradu a nálezoch, ktoré sa našli pri opravách hradného areálu. Obnova delostreleckého opevnenia ešte stále prebieha a dobudovávajú sa ďalšie časti.

 

Okrem obnovy hradu a delostreleckého opevnenia organizuje občianske združenie na hrade a v jeho predhradí množstvo kultúrnych akcii, najznámejšie sú Sklabinské hradné slávnosti, ktoré boli v minulosti spojené aj s dobývaním hradu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama