Vedeli ste, že...? Viliam Ruttkay-Nedecký sa narodil pred 128. rokmi

Autor: Vedeli ste, že...? Viliam Ruttkay-Nedecký sa narodil pred 128. rokmi
Foto: Vedeli ste, že...? Viliam Ruttkay-Nedecký sa narodil pred 128. rokmi
Uverejnené: 13. január 2020

Viliam Ruttkay-Nedecký, slovenský maliar, pedagóg sa narodil 14.1.1892 v Príbovciach. Jeho korene siahajú do starého turčianskeho šľachtického rodu.

Študoval na gymnáziu v Martine, v rokoch 1911 až 1914 na výtvarnej akadémii v Budapešti na Vysokej škole výtvarných umení v Budapešti u profesorov Révész, Réti, Bosznay. Štúdia musel však kvôli vypuknutiu prvej svetovej vojny prerušiť a narukovať do armády.  Štúdium ukončil  po vojenskej službe v roku 1919, ale vzdelanie si dopĺňal zahraničnými študijnými cestami vo Francúzsku, Nemecku, Taliansku a Poľsku.

 

Od roku 1919 žil trvalo v Turci. Od roku 1927 pôsobil ako profesor kreslenia na stredných školách a neskôr ako výtvarník v slobodnom povolaní. V roku 1958 sa postaral o založenie Oblastnej galérie v Banskej Bystrici a v rokoch 1958-1967 pôsobil ako jej prvý riaditeľ.

 

V jeho tvorbe nachádzame impresionizmus, svoje začiatky venoval krajinkám a od nich prešiel na figurálne kompozície, žánrové portréty a zátišia. Hoci väčšinu obrazov maľoval v pochmúrnych farbách, vedel využiť aj kontrast farieb. Okrem obľúbenej hnedej rád používal aj odtiene červenohnedej a fialovej. A tieto farby príležitostne dopĺňal o sýtozelenú.

 

 

Dobrý ohlas získal v žánrových portrétoch tulákov a Cigánov, kde spájal zmysel pre sociálnu pravdivosť a až drsnosť videnia s romantizujúcim podtextom. Charakteristické sú pre jeho tvorbu najmä zátišia, v ktorých dosahuje kultivovanosť cítenia a svojráznosť atmosféry. Má charakteristický pádny, výrazný rukopis a nadväzuje na tradíciu šerosvitu. Jeho obrazy sú zemito prosté a len minimálne využívajú možnosť pôsobivejšieho farebného alebo svetelného kontrastu. Pri maľovaní využíval olejové farby, ale používal aj temperové a tiež techniku kreslenia tušom.

 

 

Bol účastníkom mnohých kolektívnych domácich aj zahraničných výstav (Košice, Martin, Lučenec, Bratislava, Budapešť, Drážďany, Viedeň, New York). Samostatnú výstavu mal v roku 1931 v Žiline a súbornú výstavu mal v roku 1962 v Banskej Bystrici.

 

Pracoval aj v odbore scénického výtvarníctva a propagačnej grafiky. Bol členom mnohých spolkov, Spolku slovenských umelcov, Umeleckej besedy slovenskej a po roku 1945 spolku Trojštít. V roku 1949 bol jedným zo zakladateľov oblastnej pobočky Zväzu slovenských výtvarných umelcov v Martine, kde vykonával viaceré funkcie.

 

Viliam Ruttkay-Nedecký zomrel 30.5.1967 v Banskej Bystrici. Je pochovaný na Národnom cintoríne v Martine v hrobe starej matky Lujzy Ruttkayovej-Nedeckej, rod. Veličovej (1834-1912).


Reklama

príbuzné témy

Reklama