Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Mliečna farma v Necpaloch: Čo je doma, to sa počíta

Autor: Mliečna farma v Necpaloch: Čo je doma, to sa počíta
Foto: Mliečna farma v Necpaloch: Čo je doma, to sa počíta
Uverejnené: 16. január 2020

Ľudia sa dnes do poľnohospodárstva veľmi nehrnú. Spotrebiteľský trh však začína požadovať vysokú kvalitu potravín a rovnako aj domáci pôvod. Ako to zabezpečiť? Navštívili sme farmu v Necpaloch, kde nám výrobu priblížil konateľ mliekarne a vedúci odbytu Ing. Dušan Kavecký.

Mliečna farma v Necpaloch, ktorá zamestnáva obyvateľov Necpál a ľudí z blízkeho okolia, má viac ako 68-ročnú tradíciu v produkcii mlieka. Kravy, ktorých mlieko sa využíva na výrobu mliečnych výrobkov, sa pasú, ich krmivo je dopestované na poliach bez chemických hnojív vo vysokej kvalite a pijú kvalitnú vodu z prameňa Lazce v Necpalskej doline.

 

Čerstvé kravské mlieko putuje po nadojení do veľkého syrárskeho kotla, kde sa ďalej spracováva. Na farme sa poctivo prihliada na zachovanie pomeru všetkých živín. Aby si mohli gazdinky doma pripraviť poctivú smotanu či maslo, nepodlieha proces spracovania mlieka úpravám, ktoré sa vo veľkých mliekarňach štandardne využívajú.

 

 

Filozofia je jednoduchá, hovorí Dušan Kavecký: „To, čo je pre človeka dlhodobo prirodzené, sa má aj zachovať“. Samozrejmosťou sú priebežné kontroly zo Štátnej potravinovej správy, ktorá odobruje bezpečnosť potravín, teda či spĺňajú všetky kritériá, ktoré je nutné dodržiavať v súlade so slovenskou aj európskou legislatívou.

 

 

Na výrobu syrov a syrových nití využíva Mliečna farma Necpaly nepasterizované kravské mlieko, ktoré sa zohreje, nasleduje zasyrenie, odtečenie prebytočnej vody, vykysnutie a v prípade parených syrových výrobkov parenie (namočenie vykysnutého syra do horúcej vody a ťahanie syrových nití).

 

Pri výrobe jogurtových nápojov a kefíru je potrebná pasterizácia, keďže ide o špecifické kultúry, ktoré sa prirodzene na Slovensku nevyskytujú - to znamená, že baktérie a kvasinky sa zastabilizujú nízkou pasterizáciu a jogurtové alebo kefírové kultúry sa naočkujú do mlieka, ktoré následne fermentuje alebo vykysne, schladí sa a plní do fliaš.

 

 

Zákazníci majú na výber z rôznych lahodných príchutí mliečnych nápojov, ako sú napríklad čokoláda, čoko - piškóta, čoko - banán, jahoda, vanilka, malina, brusnica, černica. Keďže celý proces výroby trvá približne 24 hodín, spotrebitelia sa môžu spoľahnúť na čerstvosť výrobkov.

 

[widgetkit id="284" name="4264"]

 

Dušan Kavecký dodáva: „Značkou kvality sú pre nás spokojní zákazníci, pre ktorých je smerodajná chuť výrobkov a ich pôvod. Motivuje nás, že zákazníci sa ku nám vracajú, výrobky si pochvaľujú, najmä syrové nite, ktorými je trh presýtený, no  kvalita sa hneď pozná. Naše výrobky nájdete nielen v dvoch predajniach Zrnko v Žabokrekoch alebo v OC Galéria v Martine, ale aj v ďalších od Liptova až po Bratislavu. Zámerom mliečnej farmy v Necpaloch je generovať pridanú hodnotu a  zachovať ju aj pre ďalšie generácie, čo je celkom náročné, keďže sme voči zahraničiu znevýhodnení - prinášame výrobky na rovnaký trh, no podpora v podobe dotácií je podstatne nižšia“.


Reklama

príbuzné témy

Reklama