SNK: V Literárnom múzeu odhalíme aj sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti

Autor: SNK: V Literárnom múzeu odhalíme aj sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti
Foto: SNK: V Literárnom múzeu odhalíme aj sochu Kukučína v nadživotnej veľkosti
Uverejnené: 23. január 2020

V predstihu tri a pol mesiaca pred 160. výročím narodenia M. Kukučína usporiada Slovenská národná knižnica 30. januára 2020 vo svojom Literárnom múzeu kultúrny program pod názvom Tri odysey M. Kukučína.

Účinkovať v ňom budú profesionálni umelci – huslista Marián Kramár a herec Slovenského komorného divadla v Martine Viliam Hriadel. Zároveň bude čítať úryvky z Kukučínových listov, ktoré približujú jeho pobyty v Alpách, na ostrove Brač a v Južnej Amerike. Z úst V. Hriadela zaznie aj preklad listu záchrancov sochy manželov Rudinských, ktorý adresovali v roku 1973 medzinárodnej organizácii UNESO. Návštevníci podujatia si v podaní M. Kramára vypočujú  emigrantské piesne, pretože M. Kukučín žil takmer celý život ako emigrant a tak aj umrel.

 

V rámci komentovanej prehliadky výstavy sa budú premietať dva historické filmy

 

Jeden o živote a tvorbe M. Kukučína, druhý o príchode sochy na Slovensko v roku 1982, o jej reštaurovaní, inštalovaní v Medickej záhrade v Bratislave a slávnostnom odhalení slovenskou vládou v máji 1984. Socha znázorňuje sediaceho spisovateľa a vytvoril ju svetoznámy sochár Ivan Meštrović. Mala veľmi turbulentný osud a trvalo celých 23 rokov, kým jej tretí bronzový odliatok našiel svoje miesto na Slovensku.

 

Tvorcov výstavy Tri odysey M. Kukučína inšpirovala natoľko, že vernú podobu sediaceho Kukučína v nadživotnej veľkosti nechali vyrobiť z kartónu a dočasne ho „usadili“ do Literárneho múzea SNK. Vrcholom podujatia preto bude interpretácia prejavu, ktorý v roku 1979 preniesol pri prvom exponovanom odliatku sochy M. Kukučína v Kanade emigrant Ján Okáľ. Príhovor spred 40 rokov prezradí aj to, prečo sa slávna socha nemohla celé roky dostať na Slovensko.


Reklama

príbuzné témy

Reklama