Exkurzia do historických tatranských hotelov

Autor: Exkurzia do historických tatranských hotelov
Foto: Exkurzia do historických tatranských hotelov
Uverejnené: 12. marec 2020

Vo štvrtok, 20. februára 2020 žiaci druhých ročníkov študijných odborov hotelová akadémia, kuchár a čašník zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Martine navštívili dva luxusné historické hotely – štvorhviezdičkový Grandhotel Praha v Tatranskej Lomnici a päťhviezdičkový hotel Kempinski pri Štrbskom plese.

Boli postavené ešte pred 2. svetovou vojnou a patria medzi prvé a najstaršie hotely na Slovensku. Počas svojej existencie prirodzene menili svoje názvy, vonkajšie a vnútorné vzhľady, ako aj funkcie, ktoré v istom časovom úseku plnili. Je obdivuhodné, že prežili obidve svetové vojny a v noblesnom štýle fungujú  dodnes.

 

V obidvoch hoteloch vládne príjemná pokojná atmosféra, o ktorú sa pričiňujú ich vlastní zamestnanci, počnúc vrcholovými manažérmi, končiac výkonnými zamestnancami. Nikomu z nich nechýba úsmev na tvári. K hosťom sa správajú milo, úctivo a pokorne.

 

 

Potešilo nás, že kapacity obidvoch hotelov sú veľmi dobre  vyťažované nielen v sezónnom období, ale aj v mimosezóne. Ich priemerná ročná vyťaženosť osciluje medzi 70-80 %. V čase našej návštevy predstavovala viac ako 90%. Znamená to, že pri aktuálne nastavených cenách hotely dosahujú vysoké výnosy a nemajú žiadne problémy so získavaním finančných prostriedkov na ďalší rozvoj.

 

Prekvapili nás aj informácie o tom, že z celkového počtu ubytovaných hostí dominujú češi a slováci, že už nie sú to rusi, ktorí donedávna predstavovali najvýznamnejší zákaznícky segment. Akoby sa staré časy začali vracať späť. Je možné domnievať sa, že k tejto zmene pozitívne prispievajú príspevky na rekreačné pobyty od zamestnávateľov.

 

Kvalita ubytovacích služieb v hoteloch posudzovaná z hľadiska zariadenia, vybavenia a čistoty izieb je na veľmi vysokej úrovni. Hostia majú v rámci ubytovania možnosť využívať rooming servis a za príplatok si  môžu vodiť do izieb psy, o ktoré je tiež dobre postarané. Čo sa týka kvality stravovacích služieb, obidva hotely prešli na celosvetový trend podávania jedál a nápojov prostredníctvom ponukových stolov, ktoré sú vybavené najmodernejšími  technologickými zariadeniami. Klasická individuálna obsluha a s ňou francúzsky systém a spôsob obsluhy  sa z odbytových stredísk vytratili. Kontakt s hosťami majú najmä kuchári pripravujúci pred ich zrakom niektoré z ponúkaných pokrmov. 

 

 

Z úst sprievodcov sa žiaci dozvedeli, že po roku 1989 v hoteloch začal prudko klesať záujem o spoločensko-zábavné služby, čoho dôsledkom bolo nahradenie nočných barov priestormi so službami wellness a fitness.

 

Čo sa týka osobitosti hotelov, z pohľadu žiakov je to prítomnosť „genia loci“, ktoré pociťovali v každom ich priestore, úžasná panoráma na tatranskú prírodu – Štrbské pleso, štíty hôr, pohľady do dolín a v neposlednom rade správanie sa obsluhujúceho personálu, ktorého vzory mali možnosť vidieť a zažiť nielen od službukonajúcich zamestnancov, ale najmä od sprievodcov – manažérov hotelov, ktorým patrí veľké poďakovanie za prijatie a za všetko, čo pre nich v rámci prehliadky robili.

 

Žiaci odchádzali z hotelov plní pozitívnych dojmov. Exkurzia im umožnila rozšíriť diapazón ich znalostí o fungovaní hotelierstva na Slovensku, ktoré určite využijú nielen v rámci odborných rozpráv na maturitnej skúške, ale aj vo svojich profesionálnych životoch.


Reklama

príbuzné témy

Reklama