Pred župnými nemocnicami začnú fungovať odberové jednotky

Autor: Pred župnými nemocnicami začnú fungovať odberové jednotky
Foto: Pred župnými nemocnicami začnú fungovať odberové jednotky
Uverejnené: 14. apríl 2020

14.4.2020, Žilina  - Žilinský samosprávny kraj rozbehol moto-odberovú jednotku pre imobilných pacientov. Pred krajskými nemocnicami sú zároveň zriadené mobilné odberové miesta, ktoré sú pripravené testovať pacientov.

Žilinský samosprávny kraj v spolupráci s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Žiline zriadil mobilnú moto-odberovú jednotku pre imobilných pacientov a pacientov v domácej izolácií. V moto-jednotke pracuje tím pozostávajúci radov dobrovoľníkov - lekárov, medikov a sestry. K dnešnému dňu otestovali viac ako stovku pacientov.

 

,,Teším sa, že sa nám podarilo spustiť odberovú jednotku aj pre pacientov, ktorí majú obmedzené možnosti dostať sa na bežne dostupné odberové miesta. Pre účely moto-odberovej jednotky nám slúži vozidlo, ktoré nám bezodplatne na nevyhnutný čas zapožičala spoločnosť Škoda Auto Slovensko," povedala riaditeľka odboru zdravotníctva ŽSK Silvia Pekarčíková. V motorovom vozidle sú dodržiavané prísne bezpečnostné a epidemiologické opatrenia. Vozidlo je pravidelne dekontaminované a dezinfikované v spolupráci s RÚVZ Žilina.

 

Moto-odberová jednotka zabezpečuje aj starostlivosť o zdravotníckych pracovníkov v ambulanciách a nemocniciach. V prípade podozrení realizuje odber, ktorý transportuje do laboratórií na vyšetrenie vzoriek. Pred krajskými nemocnicami dnes stoja mobilné odberové miesta. Štyri krajské nemocnice v nich budú robiť odbery pacientom s podozrením na ochorenie COVID-19. ,,Odbery budú realizovať vyškolení zdravotnícki pracovníci. Aktuálne čakáme len na dodanie odberových setov," povedala županka Erika Jurinová. Odbery sa budú realizovať každý deň počas pracovnej doby. Otestovať sa môžu indikovaní pacienti na základe odporúčania lekára alebo RÚVZ.

 

Krajské nemocnice majú pre pacientov s ochorením COVID-19 vyčlenených zhruba 150 miest. Pacient po potvrdení pozitivity na ochorenie COVID-19 je prioritne transportovaný na najbližšie pracovisko infektológie. Ak budú kapacity týchto pracovísk naplnené, budú pacienti hospitalizovaní v krajských nemocniciach. V prípade ľahkého priebehu ochorenia sú pacienti posielaní do domáceho liečenia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama