Nemocnica spúšťa plánované operácie. Aké podmienky musia pacienti spĺňať?

Autor: Nemocnica spúšťa plánované operácie. Aké podmienky musia pacienti spĺňať?
Foto: Nemocnica spúšťa plánované operácie. Aké podmienky musia pacienti spĺňať?
Uverejnené: 13. máj 2020

Univerzitná nemocnica Martin obnovuje plánované operácie. Dôvodom ich dočasného obmedzenia bola príprava zdravotníckeho zariadenia na prípadný zvýšený počet pacientov s ochorením Covid-19, ktorých stav by si vyžadoval hospitalizáciu.

Vďaka pozitívnym číslam a epidemiologickému vývoju ochorenia na Slovensku dalo Ministerstvo zdravotníctva SR operačným zákrokom v nemocniciach opäť zelenú. Pre ochranu verejného zdravia sa však pacienti musia pripraviť na prísne pravidlá a presne stanovené podmienky nariadené hlavným hygienikom SR.

 

Podmienkou, aby bol pacient do nemocnice prijatý, je 14-dňová karanténa a negatívny test na ochorenie Covid-19, maximálne 5 dní starý. „Cieľom Univerzitnej nemocnice Martin je zachovať poskytovanú zdravotnú starostlivosť s minimálnym ohrozením pacienta a personálu. Preto vedenie nemocnice odporúča realizovať výter na SARS-CoV-2 u každého pacienta, u ktorého je plánovaná operačná liečba formou hospitalizácie,“ uviedol MUDr. Ivan Kocan, vedúci odboru liečebno-preventívnej starostlivosti a zástupca prednostu Kliniky pneumológie a ftizeológie UNM.

 

Pri akútnych pacientoch zabezpečuje celý manažment okolo testovania na Covid-19 nemocnica. Neakútni pacienti majú na výber niekoľko možností. Najjednoduchší spôsob, ako sa k testu dopracovať, je stiahnuť si bezplatnú aplikáciu „moje ezdravie“ do mobilného telefónu. V aplikácii, ktorá je produktom Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), pacient vyplní potrebné údaje a následne ho bude kontaktovať pracovník Call centra NCZI. „Pacient uvedie, že potrebuje predoperačný výter na COViD-19. Vygeneruje sa mu termín odberu na mobilné odberové miesto. Termín a miesto oznámi pacientovi aplikácia formou SMS správy. Zároveň sa mu vygeneruje tzv. COVID pass (čiarový a číselný kód), ktorým sa preukáže na mobilnom odberovom mieste,“ vysvetlil postup MUDr. Kocan a zároveň upozornil, že pacient musí pridelený termín, čas a klinické pracovisko presne dodržať. O výsledku testu bude informovaný prostredníctvom SMS správy. Okrem mobilnej aplikácie sa dá rovnakým postupom na testovanie prihlásiť aj prostredníctvom webstránky korona.gov.sk alebo cez obvodného lekára.

 

Absolvovanie predoperačného testovania na Covid – 19 sa realizuje počas 14-dňovej predoperačnej karantény, čo nemá vplyv na jej nedodržanie. „Na odberových miestach sú dodržiavané všetky hygienické opatrenia. Pacienti sú objednávaní na presný čas tak, aby sa ich naraz na jednom mieste nestretlo veľa. Odobratie vzoriek z nosa a úst je rýchle, pacienti dodržiavajú povinné rozostupy a navyše sú prítomní aj zástupcovia polície, ktorí v prípade potreby pomôžu s dodržiavaním usmernení,“ vysvetlila Mgr. Martina Hrnčiarová z Oddelenia nemocničnej hygieny UNM.

 

Na odber biologického materiálu slúži samostatné odberné miesto, ktoré sa nachádza pri zadnej bráne nemocnice. Prístup je možný autom alebo pre peších z ulice Bottova (cesta popri železničnej trati), miesto vstupu je presne označené informačnými tabuľami. Pacienti, ktorí sú objednaní na testovanie na Covid-19, neprechádzajú cez červený triážny stan, ale prichádzajú priamo na odberné miesto cez ulicu Bottova. „Pacientom by som odporúčala, pokiaľ je to možné, aby na testovanie prišli individuálnou dopravou, nie hromadnou, a vyhli sa tak v maximálnej miere kontaktu s inými ľuďmi,“ dodala Mgr. Hrnčiarová.

 

Rovnakú formu dopravy by podľa hygieničky mali pacienti zvoliť aj pri predoperačných vyšetreniach, ktoré musia mať spravené pred samotným zákrokom. Prihlasuje sa na ne cez klientske centrum UNM. „Stačí zavolať na jedno z čísiel (043/4203 994 alebo 043/4203 995) a pracovníci klientskeho centra pacientovi zariadia termíny predanesteziologického vyšetrenia,“ dodala Mgr. Martina Hrnčiarová. Predoperačné vyšetrenia môže UNM spraviť len tým pacientom, ktorí budú v nemocnici operovaní.

 

Vzhľadom k tomu, že termínov je obmedzený počet, odporúča sa pacientom na vyšetrenie objednať ihneď, ako sa dozvedia termín operácie. Počet plánovaných zákrokov bude závisieť od počtu neodkladných operácií, rezervných kapacít a vývoja epidemiologickej situácie. Podľa nariadenia ministra zdravotníctva SR bude o poskytnutí operácie, ktorá nie je akútna, rozhodovať špeciálne konzílium. V UNM sú jeho členmi medicínsky riaditeľ, zástupcovia Kliniky anesteziológie a intenzívnej medicíny a Kliniky detskej anesteziológie a intenzívnej medicíny, nemocničný hygienik a lekár indikujúci operáciu.


Reklama

príbuzné témy

Reklama