Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Create & Control ako prevencia extrémizmu a politickej negramotnosti

Autor: Create & Control ako prevencia extrémizmu a politickej negramotnosti
Foto: Create & Control ako prevencia extrémizmu a politickej negramotnosti
Uverejnené: 08. júl 2020

Evanjelické gymnázium v Martine sa aktívne zapojilo do celoročnej národnej súťaže Create & Control, ktorá sa zameriava na boj proti pravicovému extrémizmu a politickej negramotnosti mladých ľudí.

Celý princíp spočíva v tom, že sa počas letných prázdnin spustí prihlasovanie súťažiacich, a následne sa z nich vyberie 20 študentov zo škôl po celom Slovensku, ktorí sa stanú koordinátormi a dostanú za úlohu zostaviť tím 5 až 11 ľudí na svojej škole. Každý tím predstavuje jednu z 20 fiktívnych krajín, ktoré sa spolu tvoria taktiež fiktívny svet. Keď si tímy vytvoria primárne portfólio svojej krajiny ako napríklad vlajka, opis, história, hymna, kultúra atď., nasledujú prvé národné problémy, ktoré sú vďaka jedinečnosti každej krajiny vždy osobité a unikátne. Keďže Create & Control trvá po celý rok, zahŕňa 3 kolá národných problémov, 3 kolá medzinárodných problémov, 3 summity a mnoho nepovinných úloh.

 

Študentka Evanjelického gymnázia v Martine Viktória Olléová, reprezentujúca školu na Záverečnom vyhodnotení v Primaciálnom paláci v Bratislave.

 

Medzinárodné problémy riešia najprv jednotlivé krajiny interne formou stanoviska, a následne spolu so zástupcami (delegátmi) všetkých krajín na trojdňovom summite v Žiline. Súťažiaci počas celého roka zbierajú financie ako formu odmeny za odvedenú prácu, ktoré na Záverečnom vyhodnotení ukážu, ktoré krajiny obhája prvé, druhé a tretie miesto. Počas Slávnostného vyhodnotenia projektu Create & Control je vyhlásený víťazný tím súťaže a účastníkom sú odovzdané certifikáty a vecné ceny (exkurzia do Európskeho parlamentu a Národnej rady Slovenskej republiky a iné).

 

"Súťaž Create&Control mi otvorila mnoho nových, doposiaľ neprebádaných dvier, ktoré mi priniesli nové kontakty a možnosti. Utvrdila som sa vo víziách svojej budúcnosti, a v tom, čomu sa chcem venovať. Kľúčovým prínosom bolo získanie vedomostí v oblasti politiky, ekonómie, ľudských práv a organizovanie si času a aktivít. Tento projekt mi dal skutočne veľa a verím, že na našej škole sa dočká obľuby, pretože to stojí za to," hovorí Viktória Olléová, študentka Evanjelického gymnázia v Martine.

 

[widgetkit id="294" name="4407"]

 

Súčasťou záverečného vyhodnotenia je aj príspevok zo strany porotcov. Tí zhodnotia realistickosť i kvalitu riešení predkladaných účastníkmi v jednotlivých kolách súťaže, ako aj celkový priebeh projektu. Podujatia sa zúčastňujú účastníci projektu, neziskové organizácie, porotcovia i predošlých ročníkov spolu s podporovateľmi projektu. Fotografie zo záverečného vyhodnotenie nájdete v albume na Facebooku.


Reklama

príbuzné témy

Reklama