Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Čo je to pánska parfuméria?

Autor: Čo je to pánska parfuméria?
Foto: Čo je to pánska parfuméria?
Uverejnené: 03. september 2020

V polovici minulého storočia parfuméria sa začala deliť na dámsku a pánsku. Predtým medzi vôňami neboli žiadne zvláštne rozdiely. Okrem toho boli parfumy veľmi drahé a recepty na ich výrobu boli udržiavané v najprísnejšom tajomstve.

Mimochodom, prvými majiteľmi skutočných parfumov boli muži - Napoleon a španielsky kráľ George II. Zloženie prvého parfumu obsahovalo sedem zložiek. Zverejnenie tohto tajomstva trestalo sa smrťou.

Trh s pánskymi parfumami https://makeup.sk/categorys/3218/ je dnes takmer taký veľký ako aj žensky trh. Postupne sa trh rozvíja a zdokonaľuje umenie využívania vôní pre mužov. Ženy z dôvodu svojho postavenia v spoločnosti išli týmto smerom vopred. Muži sa musí toho veľa naučiť: aký druh kolínskej mu vyhovuje a aký dojem vyvoláva? Čo je na nich také vzácne? Mužské vône sú silnejšie a ostrejšie, zatiaľ čo ženské vône sú jemné.

Ale to však nie je celkom pravda. Faktom je, že mužské vône sa vytvárajú na základe iných kľúčových zložiek, ktoré zdôrazňujú ich mužnosť. Žena je často spájaná s kvetinou, a preto pre ňu bola vyvinutá kvetinová, ovocná vôňa. Pre mužov sa používajú hlavne drevené vône, ktoré zdôrazňujú silu a pokoj. Povinné zložky kompozície sú pižmo alebo jantár. Kvetinové tóny však nie sú vylúčené. Najčastejšie je to levanduľa a šalvia, ktoré dodávajú aróme nádych „tabaku“.

Okrem toho pánske vône sú o niečo bohatšie a stabilnejšie („silnejšie“) ako dámske. A čo je najzaujímavejšie, „znejú“ takmer rovnako na rôznych typoch a oblastiach pokožky bez toho, aby menili svoj „zvuk“, ako na ženskej pokožke. Samozrejme, pánske a dámske parfumy sa líšia v dizajne fľaše aj obalu.

Hlavné farby - čierna, sivá, strieborná - symbolizujú úspech, stabilitu, silu; zelená a modrá (zvyčajne tmavé odtiene) sa používajú pri navrhovaní športových vôní. Fľaše majú najčastejšie striktne geometrické tvary. Môžu však existovať experimenty s ich tvarmi. Parfumové fľaše pre ženy sú majstrovským dielom dizajnérskej fantázie.

Viacfarebné sklo, náročnosť tvarov a doplnkových prvkov, nezvyčajný dizajn a reliéf skla, hovoria samy za seba. Človek chce vo vôni nájsť niečo vlastné, blízke a zrozumiteľné, individuálne, ale ak ako spôsob, ako upútať pozornosť opačného (alebo jeho) pohlavia.


Reklama

príbuzné témy

Reklama