Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Liek na COVID-19 neexistuje - ako sa liečia pozitívne testovaní

Autor: Liek na COVID-19 neexistuje - ako sa liečia pozitívne testovaní
Foto: Liek na COVID-19 neexistuje - ako sa liečia pozitívne testovaní
Uverejnené: 25. august 2020

Denne sa rôznych zdrojov dozvedáme počty pozitívne testovaných osôb na ochorenie COVID-19. Média spoločne s týmto údajom uvádzajú aj číslo, koľko pacientov sa v daný deň z choroby vyliečilo.

Ako títo ľudia koronavírus prekonali je už verejnosti známe menej. Na túto otázku totiž aj podľa odborníkov dnes nevie nikto presne odpovedať. O liečbe a doterajších poznatkoch o boji proti Covid-19 sme sa porozprávali s infektológom a súčasne generálnym riaditeľom Univerzitnej nemocnice Martin MUDr. Dušanom Krkoškom, PhD. M.B.A.

 

Lekár hneď na úvod vysvetľuje, že treba rozlišovať či je človek po infikovaní len nosičom vírusu alebo má aj klinické príznaky ochorenia. „Pokiaľ sa klinická symptomatológia prejaví, existujú dve možnosti. Pacient môže byť liečený doma, alebo musí byť pre ťažší priebeh ochorenia hospitalizovaný v nemocnici. Rozhoduje o tom  jeho obvodný lekár.“  V domácej liečbe sa pacientovi podporuje imunitný systém. „Môže užívať zinok, selén, imunoglukán, vitamíny C a D. Ak by sa pacientov stav zhoršil, k liečbe sa pridávajú antibiotiká. V prípade závažnejšieho priebehu môže lekár nariadiť hospitalizáciu,“ vysvetlil MUDr. Dušan Krkoška.

 

Liek na COVID-19 dnes nepoznáme, lekári v nemocniciach pacientov liečia pomocou rôznych metód, ktoré však nie sú vhodné globálne pre všetkých pacientov. Jednou z nich je virostatikum - liek Remdesivir. „Je to v súčasnosti zatiaľ jediný registrovaný liek na túto indikáciu. Avšak nemôže sa podať automaticky každému pacientovi. Sú špecifické kritéria, napríklad sa môže podať len pacientom, ktorí vyžadujú kyslíkovú liečbu,“ vysvetlil lekár.

 

V Univerzitnej nemocnici Martin, kde sa ku 12. októbru 2020 liečilo zhruba 80 pacientov s ochorením COVID-19, ho podali len 8. Liek sa zároveň neodporúča podávať pri ľahkých priebehoch ochorenia, ale ani pri pokročilých štádiách ochorenia COVID-19 so známkami multiorgánového zlyhávania, s poruchou pečeňových či obličkových funkcií. Infektológ UNM MUDr. Dušan Krkoška zároveň upozorňuje, že Remdesivir síce skracuje dĺžku ochorenia a zabraňuje tomu, aby pacient skončil na umelej pľúcnej ventilácii, nie je to však „všeliek“, vďaka ktorému by bol pacient hneď vyliečený. Na Slovensku je aktuálne liek plne dostupný.

 

Lekári už dnes vedia potvrdiť, že nový koronavírus má u ľudí do 50 rokov, ktorí sú bez ďalších ochorení, ľahký priebeh, ktorý si spravidla nevyžaduje hospitalizáciu. Priemerný vek pacientov, ktorí boli doteraz v martinskej nemocnici hospitalizovaní, je nad 70 rokov. „Ak boli mladší, tak mali aj iné ďalšie závažné zdravotné ťažkosti. Ochorenie má ťažší priebeh u starších ľudí, ktorí majú ďalšie pridružené ochorenia. Medzi rizikové faktory patrí vysoký krvný tlak, cukrovka či nadváha,“ dodal MUDr. Dušak Krkoška, PhD. M.B.A. Práve tieto rizikové skupiny obyvateľstva je podľa lekára dôležité pred ochorením chrániť.


Reklama

príbuzné témy

Reklama