Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Mobilné odberové miesto UNM zvýšilo kapacity testovania

Autor: Mobilné odberové miesto UNM zvýšilo kapacity testovania
Foto: Mobilné odberové miesto UNM zvýšilo kapacity testovania
Uverejnené: 19. október 2020

Univerzitná nemocnica Martin navýšila kapacity mobilného odberového miesta na testovanie COVID-19. Aktuálne fungujú už dva samostatné odberové tímy, zdravotníkom martinskej nemocnice pomáhajú medici.

Vzorky na testovanie zatiaľ odoberajú štyria študenti Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Martine. Nemocnica tak mohla zvýšiť dennú kapacitu testov na 200, testuje sa šesť dní  týždni. Počas víkendov je momentálne testov menej. „Odber biologického materiálu sa realizuje pri zadnej bráne areálu UNM, vstup je od Bottovej ulice od železničnej trate. UNM má na tento účel postavený modrý odberový stan, ku ktorému aktuálne pribudol aj vojenský, ktorý slúži druhému odberovému tímu,“ uviedla Mgr. Martina Hrnčiarová z oddelenia nemocničnej hygieny Univerzitnej nemocnice Martin. S usmerňovaním ľudí, ktorí prichádzajú na testovanie, pomáhajú zdravotníkom príslušníci ozbrojených síl a polície.

 

 

Indikáciu na testy na ochorenie COVID – 19 vydáva Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Martine.  Na odber biologického materiálu je možné sa objednať telefonicky:  0902 740 766, 0910 770 754, 0910 185 754, alebo elektronicky cez stránky http://www.ruvzmartin.sk/, https://korona.gov.sk/. „Samoplatcovia sa na testovanie musia objednať prostredníctvom call centier súkromných laboratórií. O výsledkoch sú testovaní ľudia informovaní prostredníctvom SMS správy najneskôr do 48 hodín od testu,“ dodala Mgr. Martina Hrnčiarová.

 

 

Testovať sa podľa nariadenia hlavného hygienika majú ľudia, ktorí prišli do úzkeho kontaktu s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19, osoby v domácej izolácii, ktorí sa vrátili z rizikových krajín zo zahraničia, alebo pacienti, ktorí pociťujú príznaky akútneho respiračného ochorenia. Všetky indikácie reguluje RÚVZ Martin.

 

Hygienici upozorňujú, aby ľudia striktne dodržiavali čas, na ktorí sú objednaní. Nie je potrebné prísť na test v predstihu. Pred samotným odberom si treba pripraviť SMS s COVID pass číslom. Na testovanie je potrebné prísť individuálnou dopravou, v tomto prípade sa určite vyhnúť cestovaniu hromadnými prostriedkami. Zároveň žiadame o trpezlivosť a porozumenie, nakoľko parkovacie miesta pri zadnej bráne nemocnice sú obmedzené.


Reklama

príbuzné témy

Reklama