Prezidentka prišla povzbudiť zdravotníkov

Autor: Prezidentka prišla povzbudiť zdravotníkov
Foto: Prezidentka prišla povzbudiť zdravotníkov
Uverejnené: 20. október 2020

V pondelok 19. októbra navštívila Univerzitnú nemocnicu Martin prezidentka SR Zuzana Čaputová. Svojou prítomnosťou chcela vyjadriť všetkým zamestnancom UNM podporu v čase zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie.

Martinskú nemocnicu si vybrala preto, že ju v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti pacientom s ochorením COVID-19 považuje za jednu z najvyťaženejších na Slovensku. Zdravotníci vysoko hodnotia, že im prezidentka prišla za ich prácu poďakovať osobne. Je to už druhá návšteva hlavy štátu v UNM, odkedy bola do funkcie vymenovaná.

 

Za prísnych bezpečnostných a hygienicko-epidemiologických opatrení sa prezidentka najskôr stretla s vedením nemocnice. Prostredníctvom telemostu sa stretnutia zúčastnili aj dvaja členovia krízového štábu nemocnice – medicínsky riaditeľ a primár pľúcneho oddelenia, ktorí sú aktuálne v domácej karanténe.

 

Po krátkom rokovaní sa prezidentka postupne rozprávala aj s 23 zamestnancami, ktorí pracujú v tzv. červených zónach, kde sa poskytuje zdravotná starostlivosť pacientom s ochorením COVID-19. So Zuzanou Čaputovou sa stretli lekári, zdravotné sestry a sanitári z Kliniky pneumológie a ftizeológie, Kliniky infektológie a cestovnej medicíny, Kliniky anestéziológie a intenzívnej medicíny, Oddelenia urgentného prijímu a z Mobilného odberového miesta určeného na testovanie COVID-19.

 

 

Prezidentku zaujímalo najmä to, ako pracoviská zvládajú nápor covid-pozitívnych pacientov, ako je na tom nemocnica s materiálnym aj personálnym vybavením. Zaujímal ju tiež názor zdravotníkov na myšlienku celoplošného testovania, ktorú cez víkend verejnosti prezentoval predseda vlády.

 

Navštívila som dnes martinskú nemocnicu, pretože som chcela byť informovaná priamo z prvej ruky o tom, ako sa darí našim zdravotníckym zariadeniam v tejto situácii. Kondíciu zdravotníckych zariadení považujem v nasledujúcich dňoch a týždňoch za absolútne najkľúčovejšiu tému. Hovorí sa veľa o tom, ako sa vyvíja situácia v Českej republike, a že sa k nej blížime. Dokonca sa k nej blížime možno rýchlejším tempom. Všetci vieme, že počet zdravotných sestier a obslužného zdravotníckeho personálu je nepomerne nižší, keď to porovnáme napríklad s Nemeckom. Na počet obyvateľov máme polovicu zdravotných sestier, máme málo lekárov, toto sú všetko dôvody, pre ktoré sa zaujímam, ako zvládneme budúci nápor pacientov,“ povedala po stretnutí so zdravotníkmi martinskej nemocnice prezidentka Zuzana Čaputová. Možnosť porozprávať sa s ľuďmi priamo z praxe, ktorí pracujú v červených zónach, ocenila ako nesmierne prínosnú.

 

Návštevu prezidentky si veľmi vážime, aj ohlasy zamestnancov sú pozitívne. Určite to bolo pre nich povzbudením. Táto návšteva vyslala určitý signál aj ostatným zdravotníckym pracovníkom na Slovensku,“ uviedol po stretnutí generálny riaditeľ UNM MUDr. Dušan Krkoška, PhD. M.B.A. Upozornil, že nemocnica si pri veľkom nápore covid-pozitívnych pacientov, musí zachovať kapacity aj pre iných pacientov.

 

Pre pacientov s infarktami, s cievnymi mozgovými príhodami, pacientov, ktorí vyžadujú komplikované operačné výkony. Máme tu vysokošpecializované pracoviská. Naša nemocnica by preto nemala prekročiť určité percento reprofilizácie, či už lôžkovej alebo personálnej,“ dodal generálny riaditeľ UNM.

 

V martinskej nemocnici je aktuálne hospitalizovaných 51 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19. Z nich 6 je na JIS a podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebujú 9. Nemocnica má v domácej karanténe 20 zamestnancov.


Reklama

príbuzné témy

Reklama