Triedenie kuchynského odpadu si vzali pod patronát známi Martinčania

Autor: Triedenie kuchynského odpadu si vzali pod patronát známi Martinčania
Foto: Triedenie kuchynského odpadu si vzali pod patronát známi Martinčania
Uverejnené: 25. január 2021

Martin (25.1.2021) – Mesto Martin od 1. februára 2021 začína so zberom kuchynského odpadu z domácností. Novinku, ktorá sa čoskoro stane povinnou pre celé Slovensko môžu Martinčania využívať medzi prvými na Slovensku.

Za posledných 30 rokov každá domácnosť na Slovensku pocítila výrazný nárast množstva odpadu. Rozličné obaly, sáčky, plastové nádoby, letáky a podobne sa stali pevnou súčasťou našich životov. Odpad však škodí životnému prostrediu, zdraviu ľudí a aj ekonomike. Práve preto je možné na Slovensku už od roku 2017 zdarma odpad triediť a týmto spôsobom aspoň trochu prispieť k zlepšeniu života nás a nášho okolia.

 

Mesto Martin od 1. februára 2021 medzi prvými samosprávami na Slovensku zavádza novinku – možnosť triediť aj kuchynský odpad. „Triedenie kuchynského odpadu sa čoskoro stane povinnosťou pre samosprávy, ale my sme sa rozhodli ponúknuť Martinčanom túto možnosť už teraz. Práve kuchynský odpad je zložkou odpadu, ktorá na skládkach spôsobuje najväčší zápach, častokrát je objemný a láka k sebe rozličný hmyz a iné zvieratá. Len si predstavte ako sa prechádza popri plnom kontajneri počas horúcich letných dní. Práve preto chceme v Martine tento problém riešiť – Martinčania majú možnosť vyzdvihnúť si zberné nádoby a začať s triedením už od februára. Odpad bude v závislosti od ročného obdobia pravidelne vyvážaný na skládku mimo mesta Martin, aby sme tak odbremenili náš región,“ vysvetlil primátor mesta Martin Ján Danko.

 

Kuchynský odpad, medzi ktorý patria napríklad šupky z čistenia ovocia a zeleniny, ryža, cestoviny, zemiaky, staré pečivo, či potraviny po záruke bez obalov je nevyhnutné triediť do ľubovoľnej nádoby v domácnosti a následne vysypať do hnedej nádoby označenej logom kuchynský odpad. Nádoby budú automaticky umiestnené pred každý bytový dom, obyvatelia rodinných domov musia o ich bezplatné vydanie požiadať spoločnosť Brantner Fatra, s. r. o.

 

„Každý rozvinutý štát vynakladá obrovské úsilie a financie na triedenie odpadu a obyvatelia vedia, že to je nielen častokrát povinné, ale aj v ich záujme. Práve preto sme oslovili známe osobnosti mesta spomedzi mladých, strednej generácie a aj starších Martinčanov, aby nahrali inštruktážne videá, kde vysvetlia, čo to triedenie kuchynského odpadu je a prečo je dôležité. Takisto sa sústredíme aj na najmenších, ktorých budeme učiť triediť prostredníctvom hry pre tablety a mobilné telefóny Garbage Gobblers. Chceme, aby každý Martinčan vedel o triedení odpadu čo najviac, lebo informovanosť je základom zmeny,“ doplnil martinský primátor.

 

informačný leták: Zber biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu

informačný leták: Ako a čo zbierať do kuchynského odpadu

 

Videá mesto Martin postupne zverejní na svojej webovej stránke www.martin.sk a sociálnych sieťach a interaktívnu hru bude propagovať okrem iného aj v školách a školských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama