Na krajskom úrade zasadal krízový štáb

Autor: Na krajskom úrade zasadal krízový štáb
Foto: Na krajskom úrade zasadal krízový štáb
Uverejnené: 20. marec 2020

9.2.2020, Žilina - Na Úrade Žilinského samosprávneho kraja dnes (v utorok) zasadal krízový štáb. Dôvodom bolo zhodnotenie situácie v jednotlivých oblastiach v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19.

V súvislosti s uvoľňovaním opatrení prešli od pondelka 8. februára niektoré stredné školy v pôsobnosti ŽSK na prezenčnú výučbu. Týka sa to končiacich ročníkov stredných odborných škôl, gymnázií a zdravotníckych škôl. ,,Z 59 krajských škôl máme aktuálne otvorených 15 škôl a do tried nastúpilo 645 žiakov končiacich ročníkov, čo predstavuje 12,7% z celkového počtu študentov stredných škôl," priblížila županka Erika Jurinová. Školy spĺňajú všetky protiepidemiologické opatrenia.

 

Zariadenia sociálnych služieb sú k dnešnému dňu zastabilizované.  ,,Môžeme povedať, že od začiatku pandémie až doteraz malo už každé zariadenie osobnú skúsenosť s ochorením COVID-19. Zariadenia si tak odskúšali v praxi svoje krízové plány a musíme uznať, že zvládajú situáciu veľmi dobre, napriek veľkej vyčerpanosti a nedostatku zamestnancov. Preto prosím ochotných ľudí o akúkoľvek pomoc v zariadeniach pri opatere klientov v zariadeniach v blízkosti svojich bydlísk. Vážime si každú podanú ruku.  K dnešnému dňu máme 67 pozitívnych prijímateľov a 40 zamestnancov," uviedla županka. Kraj doteraz rozdelil osobné ochranné pomôcky za 1,5 mil. € zo Štátnych hmotných rezerv pre všetkých zriaďovateľov v kraji. Dnes priviezli z Ministerstva práce soc.vecí a rodiny aj osem kyslíkových koncentrátorov, ktoré ŽSK na požiadanie zapožičia zariadeniam pre klientov na zlepšenie saturácie kyslíka v krvi.  Zariadenia sociálnych služieb pokračujú vo vakcinácii, aktuálne je zaočkovaných 36% zamestnancov a 17% prijímateľov. Aj tieto dni sa pokračuje podľa plánu vo vakcinácií výjazdovými očkovacími skupinami.

 

Pre úrad i všetky organizácie v pôsobnosti ŽSK pripravuje župa centrálne obstarávanie ochranných pomôcok rukavíc a respirátorov, od ktorého opätovne očakáva úsporu verejných zdrojov. Plné ruky práce s testovaním a očkovaním má aj odbor zdravotníctva. ,,Počas víkendu sme pomáhali so skríningom samosprávam a firmám, ktoré sa na nás obrátili so žiadosťou o podporu pri zabezpečení testovania. Okrem toho riešime vakcinačné strediská. Aktuálne sa očkuje aj verejnosť v každej z našich nemocníc, kde funguje online objednávanie a v týchto dňoch sa pripravujeme na vytvorenie vakcinačného centra v Oravskej Poliklinike Námestovo, ale tiež veľkokapacitného centra v Žiline" dodala Jurinová.  

 

V štyroch krajských nemocniciach situácia je situácia oproti jesene, kedy  u nás kulminoval počet prijatých pacientov na COVID-19, pokojná a župa je pripravená pomôcť i zdravotníckym zariadeniam z iných regiónov, kde je situácia kritická. Aktuálne je v nemocniciach na COVID oddeleniach hospitalizovaných 101 pacientov a 13 pacientov potrebuje podporu pľúcnej ventilácie.Krajské mobilné odberové miesta otestovali od svojho vzniku zhruba 68-tisíc ľudí.

 

Od pondelka sú pre verejnosť sa otvorené regionálne knižnice, pričom návštevníci sa musia preukázať negatívnym certifikátom alebo potvrdením o prekonaní COVID-19 nie starším ako 3 mesiace či zaočkovaní. Všetky ďalšie kultúrne inštitúcie v pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja ostávajú zatvorené.

 

Prímestská autobusová doprava v Žilinskom pokračuje v prázdninovom režime, v prípade potreby bude župa okamžite reagovať doplnením spojov tak, aby bolo zabezpečené dochádzanie žiakov, študentov či zamestnancov. Prázdninový režim v prímestskej autobusovej doprave je aktuálne predĺžený do 19. 2. 2021. ŽSK považuje za nevyhnutné aby boli medzi kritickú infraštruktúru uprednostnení a zaradení aj vodiči verejnej autobusovej dopravy i zamestnanci starajúci sa o údržbu ciest, ktorých vyradenie môže ohroziť bezpečnosť premávky, činnosť záchranných zložiek či ohroziť dochádzanie za prácou. S takouto požiadavkou sa obráti ŽSK na Ministerstvo zdravotníctva.


Reklama

príbuzné témy

Reklama