Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nadácia Križovatka darovala UNM nové monitory dychu

Autor: Nadácia Križovatka darovala UNM nové monitory dychu
Foto: Nadácia Križovatka darovala UNM nové monitory dychu
Uverejnené: 15. marec 2021

Neonatologická klinika Univerzitnej nemocnice Martin dostala šesť nových monitorov dychu Babysense. Monitory darovala klinike Nadácia Križovatka vďaka finančnej podpore od anonymného darcu.

Monitor dychu je účinnou pomôckou na prevenciu syndrómu náhleho úmrtia dojčiat. Prístroj zvukovým aj svetelným signálom upozorní na zastavenie dychu bábätka, ktoré trvá dlhšie ako 20 sekúnd. Pre zdravotníkov martinskej neonatológie sú monitory užitočnou pomôckou. Dôvody, prečo je dobré pomocou nich sledovať dych dieťatka, vysvetľuje primárka kliniky doc. MUDr. Katarína Maťašová, PhD. „Monitor dychu je na našej klinike umiestnený v každej postieľke. Medicínske opodstatnenie má jeho použitie hlavne u predčasne narodených detí, ktoré ešte nemajú dostatočne vyvinutú reguláciu dýchania. Častejšie sa u nich vyskytujú neočakávané prestávky v dýchaní – tzv. apnoické pauzy. U donosených novorodencov sú nepravidelnosti dýchania menej pravdepodobné, ale nemožno ich s istotou vylúčiť. V prípade, ak by dieťatko prestalo dýchať, monitor na túto skutočnosť včas upozorní a včasný zásah môže zachrániť dieťaťu život. Okrem toho si myslím, že monitor tým, že „stráži“ dieťatko v čase, keď matka napríklad spí, prispieva aj k väčšej psychickej pohode mamičiek“.

 

Nadácia Križovatka sa ako mimovládna organizácia snaží prostredníctvom projektu „Mamička, dýcham“ už dlhé roky posilňovať povedomie o syndróme náhleho úmrtia dojčiat. S Univerzitnou nemocnicou Martin spolupracuje už od roku 2008 a za tento čas darovala Neonatologickej klinike celkovo 56 monitorov dychu.  

 

„Syndróm náhleho úmrtia detí je nepredvídateľné a neočakávané úmrtie dieťaťa, ktoré predtým nemalo prejavy žiadneho ochorenia a nastáva počas spánku. Postihuje predovšetkým deti v priebehu prvého roka života. Príčiny ani mechanizmus vzniku tejto komplikácie nie sú úplne objasnené. Za rizikové faktory sa považujú predčasné narodenie dieťaťa, spánok dieťaťa v spoločnej posteli s rodičmi, fajčenie v domácnosti alebo poloha dieťaťa na brušku počas spánku. Ukázalo sa, že preventívne na vznik syndrómu náhleho úmrtia môže pôsobiť napríklad dojčenie alebo použitie cumlíka v spánku“ vysvetlila primárka martinskej neonatológie docentka Maťašová.

 

Ťažiskovým zmyslom projektu "Mamička, dýcham" je pomáhať vybaviť slovenské nemocnice a ich pôrodnícke a novorodenecké oddelenia monitormi dychu Babysense. „Cieľom je, aby bolo monitorom dychu vybavené každé lôžko pre novorodencov a dojčatá. Tento monitor dychu nielen stráži zástavu dychu, ale tiež apnoe pauzy, a akékoľvek nepravidelnosti dychu dieťaťa a okamžite spustí alarm, aby privolal pomoc zdravotníckeho personálu alebo rodičov, ktorí môžu v prípade potreby včas poskytnúť dieťaťu prvú pomoc,“ informovala Táňa Tomasch, riaditeľka Nadácie Križovatka. „Vybaviť nemocnice monitormi sa Nadácii Križovatka darí vďaka darcom a sponzorom, ktorým sa chceme srdečne poďakovať," dodala  Andrea Juriková špecialistka fundraisingu z Nadácie Križovatka.


Reklama

príbuzné témy

Reklama