Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

S ťažkosťami pomáha pacientom špeciálna postcovidová rehabilitácia

Autor: S ťažkosťami pomáha pacientom špeciálna postcovidová rehabilitácia
Foto: S ťažkosťami pomáha pacientom špeciálna postcovidová rehabilitácia
Uverejnené: 16. apríl 2021

Pacienti s pretrvávajúcimi zdravotnými problémami po ochorení Covid-19 dostanú v Univerzitnej nemocnici Martin komplexnú pocovidovú liečbu. Okrem vyšetrení zameraných na funkčnosť pľúc a priedušiek zahŕňa aj špeciálny rehabilitačný program.

Od začiatku tohto roka prešlo pneumoftizeologickou ambulanciou Kliniky pneumológie a ftizeológie UNM už viac ako 250 nových pacientov, ktorí prekonali ochorenie Covid 19. Ambulanciu navštevujú nielen pacienti, ktorí boli hospitalizovaní so závažným zápalom pľúc, ale aj takí, ktorí boli liečení ambulantne a majú aj po prekonaní ochorenia ťažkosti. „Mnohým sa funkcia pľúc zlepšuje, ale zároveň majú subjektívne rôzne komplikácie, ktoré im negatívne ovplyvňujú kvalitu života. Najčastejšie je to zadýchavanie, znížená výkonnosť organizmu, rôzne bolesti na hrudníku, pocit pálenia na hrudi a dráždivý kašeľ,“ informovala lekárka ambulancie MUDr. Stanislava Potrepčiaková. Takýto pacienti nemôžu normálne fungovať a ich ťažkosti trvajú dlho. Podľa pneumologičky je u nich veľmi dôležitá dychová a pohybová rehabilitácia.

 

Pneumoftizeologická ambulancia UNM preto spolupracuje s Fyziatricko-rehabilitačným oddelením UNM, ktoré má pre pacientov po ochorení Covid-19 vytvorený špeciálny program. „Respiračnú postcovidovú fyzioterapiu robíme už 3 týždeň. Pacienti, ktorí majú po ochorení sťažené dýchanie, prípadne zníženú výkonnosť celého organizmu, u nás dostávajú pohybovú liečbu zameranú na obnovenie funkcie dýchania a na zlepšenie kondície,“ informovala primárka oddelenia MUDr. Eva Babčanová. Pacienti v rámci respiračnej fyzioterapie absolvujú dychové cvičenia, dychovú gymnastiku, prípadne inhalačnú liečbu, ktoré im pomôžu vrátiť správny stereotyp dýchania.

 

 

Používajú sa klasické rehabilitačné pomôcky a ak má pacient aj iné ťažkosti, využívané sú aj možnosti fyzikálnej liečby. Aké vysvetľuje primárka E. Babčanová: „Na podporu regenerácie pľúc využívame magnetoterapiu alebo laseroterapiu. Pacientom sa po terapii ľahšie dýcha, hovorí, lepšie zvládnu chôdzu po schodoch, prejdú bez zadýchania väčšiu vzdialenosť.“ Jej slová potvrdzuje aj pacient Zoltán Lengyel (78), ktorý s ochorením Covid-19 bojoval 2 mesiace.

 

 

„Mal som obojstranný zápal pľúc, veľmi ťažko som rozprával, bol som slabý aj bežná činnosť ma vysilila. Teraz ma tu učia nanovo správne dýchať, aby mi systém opäť správne fungoval. Už teraz sa cítim lepšie, ale bez odborného dohľadu by to bolo ťažké,“ povedal pacient, ktorý na rehabilitácie dochádza už 2 týždeň.

 

 

Na Fyziatricko-rehabilitačné oddelenie prichádzajú pacienti, ktorí majú po ochorení Covid-19 okrem respiračných, aj problémy neurologického charakteru, alebo pohybové ťažkosti. Predpoklad je, že pacientov bude pribúdať. Na rehabilitácie dochádzajú 2 až 3 krát do týždňa, ťažšie stavy musia cvičenia absolvovať intenzívnejšie. 

 

 „Vyzerá to tak, že väčšina našich pacientov bude bez trvalých následkov, ich stav sa postupne vracia do normálu, ako bol pred ochorením. Je dôležité, aby cvičili aj doma a mali dostatok pohybu. Chce to hlavne čas. Regenerácia pľúc a priedušiek po ochorení Covid-19 trvá dlhšie. Normálne sme zvyknutí, že po zápale pľúc sú pacienti po 4 až 6 týždňoch v celkom slušnej kondícii, po covide to trvá niekedy aj 3 mesiace a viac,“ dodala pneumologička MUDr. Stanislava Potrepčiaková, podľa ktorej je zároveň veľmi dôležité preliečenie v kúpeľoch, ktoré by malo po ambulantnej rehabilitácii nasledovať.

 

UNM má v tejto oblasti výborné skúsenosti so zariadeniami v Tatrách. „Horský vzduch je pre pacientov po ochorení Covid-19 veľmi prospešný. Spolupracujeme so sanatóriom v Tatranskej Kotline, kde majú vytvorený špeciálny rehabilitačný program. Pacienti sa nám po tejto ústavnej liečbe vracajú so zlepšenými funkciami a aj pocitovo sa cítia lepšie, kvalita života sa im vráti do stavu, ako bol pred ochorením,“ uzavrela S. Potrepčiaková .


Reklama

príbuzné témy

Reklama