Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Takmer všetky zariadenia sociálnych služieb v Turci sú už zaočkované

Autor: Takmer všetky zariadenia sociálnych služieb v Turci sú už zaočkované
Foto: Takmer všetky zariadenia sociálnych služieb v Turci sú už zaočkované
Uverejnené: 25. august 2020

Vďaka výjazdovému očkovaciemu tímu vakcinačného centra Univerzitnej nemocnice Martin sú už takmer všetky zariadenia sociálnych služieb v Turci zaočkované. Mobilná očkovacia jednotka sa preto najbližšie zameria na imobilných občanov v regióne. S vakcínami budú jazdiť priamo do obcí.

Očkovanie formou výjazdovej očkovacej služby spustila UNM medzi prvými na Slovensku ešte v polovici januára. Očkovací tím je súčasťou vakcinačného centra nemocnice. Vedúcou lekárkou tímu je MUDr. Anna Vargová, ktorá pracovala dlhé roky aj ako lekárka záchrannej zdravotnej služby a v teréne sa neraz stretla s rôznymi kritickými stavmi. Za svoju prácu bola ocenená zlatým záchranárskym krížom za výnimočný prínos pre záchranárstvo.

 

„Sme takým mini pracoviskom, ktoré bolo zriadené prednostne pre účely očkovania seniorov, klientov a zamestnancov zariadení sociálnych služieb. Pilotné očkovanie sme spravili koncom januára a odvtedy sme zaočkovali už takmer 99 percent zariadení v Turci. Doposiaľ sme cestou VOS zaočkovali celkom 3337 obyvateľov Turca,“ informovala MUDr. Anna Vargová, PhD. Ako ďalej uviedla, „prvou dávkou už máme zaočkované úplne všetky zariadenia, ktoré o to požiadali. Ešte nás čaká v niektorých preočkovanie druhou dávkou.“ Očkovanie najrizikovejšej skupiny - seniorov v zariadeniach DSS sa tak podľa vedúcej lekárky blíži do finále, práca výjazdového očkovacieho tímu sa však nekončí.

 

Nedávno bolo v Turčianskych Tepliciach veľkokapacitné očkovanie, v telocvični miestneho gymnázia sa mohli zaočkovať seniori aj ich sprievod. Celkovo prišlo 444 obyvateľov z horného Turca. Preočkovanie druhou dávkou úspešne prebehlo 12. júna. „Mnohí pritom ocenili možnosť, že nemuseli za vakcínou cestovať do Martina, ale že očkovací tím prišiel za nimi. V ďalšej fáze v spolupráci so Žilinským samosprávnym krajom budú tieto tímy už zamerané na skupinu obyvateľstva, ktorí sú imobilní alebo ťažko mobilní a preto sa nemajú možnosť dostaviť do niektorých z vakcinačných centier,“ priblížila ďalšiu prácu výjazdového očkovacieho tímu lekárka Anna Vargová. Starostovia jednotlivých obcí majú možnosť vytvárať zoznamy a požiadavky následne poslať na VÚC, ktorá službu mobilnej očkovacej jednotky koordinuje. Očkovací tím príde priamo do obce a nahlásených obyvateľov zaočkuje.

 

Výjazdový tím začínal očkovanie s vakcínou od spoločnosti Moderna, následne prešiel na vakcínu Comirnaty od Pfizer/BioNTech, ktorou očkuje dodnes. Podľa MUDr. Anny Vargovej bol výber vakcíny správny. „Napriek tomu, že sme očkovali skupinu obyvateľstva, ktorá je najviac postihnutá rôznymi pridruženými ochoreniami, komplikácií po očkovaní bolo len veľmi málo, aj to len nezávažné,“ vysvetlila MUDr. Anna Vargová. „V niektorých zariadeniach sa krátko po očkovaní vyskytla nákaza ochorením Covid-19. Postihla aj niektorých  už zaočkovaných, pretože po prvej dávke ešte nemali plnú imunitnú odpoveď.  Práve  u nich sa preukázal význam očkovania, pretože  prežili a mali priebeh omnoho miernejší ,“ doplnila.

 

Drvivá väčšina klientov DSS mala o očkovanie záujem, pretože sa sami presvedčili, že pre ľudí v ich vekovej kategórii, je vírus veľmi nebezpečný. „Boli vďační, že sme ich zaočkovali, tešili sa, že sa budú môcť spolu stretávať, mať vychádzky, ale hlavne, že sa budú môcť znova navštevovať so svojimi blízkymi. Benefit očkovania sa prejavil aj v tom, že okres v ktorom sídli Univerzitná nemocnica, do ktorej sa vozia pacienti s ochorením Covid-19, aj potenciálne nakazení, je dnes v žltej farbe covid automatu a dokonca okres Turčianskej Teplice bol jedným z prvých zelených okresov na Slovensku,“ uzavrela vedúca lekárka mobilného očkovacieho tímu A. Vargová.


Reklama

príbuzné témy

Reklama