Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Majster Martin Benka si zaslúži viac

Autor: Majster Martin Benka si zaslúži viac
Foto: Majster Martin Benka si zaslúži viac
Uverejnené: 28. jún 2021

V súčasnej dobe prebieha expozícia výtvarného umenia Martina Benku v priestoroch Bratislavského hradu na štvrtom poschodí. Na výstave sú umiestnené aj výtvarné diela z Múzea Martina Benku v Martine, v ktorom je expozícia pre verejnosť aktuálne zatvorená z dôvodu rekonštrukcie od 16. februára 2019.

Celá výstavná časť na Bratislavskom hrade je prispôsobená samotnej expozícii farebnou úpravou stien, podlahy aj mobiliáru vo výstavných priestoroch. V súvislosti s týmto si však viacerí z nás kladú otázku: môže byť takáto veľká výstava diel Martina Benku pripravená aj v Martine?

 

 

S radosťou sme prijali informáciu, že sa v súčasnej dobe vykonáva oprava budovy Múzea Martina Benku na Kuzmányho ulici v Martine. Opravu budovy, však považujeme za riešenie, ktoré nepostačuje súčasným požiadavkám na umeleckú prezentáciu pre umelca forrmátu, akým bol majster Benka.

 

Na pozemku o celkovej výmere 2024 m2 je zastavaná plocha, na ktorej sa nachádza budova múzea, iba 240 m2. Na existujúcom pozemku by sa dala postaviť napríklad dvojpodlažná moderná výstavná sieň, ktorá by bola v rámci kontrastu modernej a historickej architektúry spojená prechodom s pôvodnou stavbou. Moderná expozícia si samozrejme vyžaduje inštaláciu osvetlenia, vzduchotechniku, ochranu budovy a s tým spojené investície. Martin Benka si určite zaslúži väčší formát výstavných priestorov, pretože existujúca výstavná časť je nedostatočná v porovnaní s výstavnými priestormi, na aké sme zvyknutí v zahraničí.

 

Fotografie z výstavy na Bratislavskom hrade

 

[widgetkit id="316" name="4556"]

 

V depozitári budovy Slovenského národného múzea v Martine sa nachádzajú stovky výtvarných diel a artefaktov, ktoré nám zanechal majster Martin Benka práve v našom meste. Tieto predmety prakticky verejnosť zatiaľ nemala možnosť vidieť.

 

Nebolo by vhodné v Martine, ako meste kultúry Slovákov, zvýšiť atraktivitu mesta výstavbou novej budovy s novou a modernou trvalou expozíciou diel, keď v súčasnej dobe je pre Martina Benku dôstojným stánkom na výstavu samotný priestor Bratislavského hradu? Potenciál tohto umelca a jeho pamiatky sa v meste Martin dlhodobo zanedbáva, nemá dostatočnú úroveň a práve preto by bolo vhodné, aby sa kompetentní ľudia nad touto vecou zamysleli.

 

 

Autor: JUDr. Milan Hablák


Reklama

príbuzné témy

Reklama