Martinčanom to bicykluje!

Autor: Martinčanom to bicykluje!
Foto: Martinčanom to bicykluje!
Uverejnené: 10. jún 2021

Martin (15.07.2021) – V júni, už po 8. krát prebehla obľúbená kampaň Do práce na bicykli 2021, ktorej vyhlasovateľom je Ministerstvo dopravy a výstavby SR a národný cyklokoordinátor v spolupráci s občianskym združením OCI Banská Bystrica.

Po náročnom pandemickom roku veľa ľudí zatúžilo po troške voľného pohybu a športu, pretože počtom prihlásených súťažiacich sa prekročila hranica 11000, čo bol druhý najlepší výsledok v histórii kampane. Z tohtoročného počtu 91 samospráv sa mesto Martin umiestnilo na 1. mieste už po štvrtý krát! Na druhom a treťom mieste skončili mestá Liptovský Mikuláš a Dolný Kubín.

 

Tento rok sa do kampane zapojilo celkovo 1271 zamestnávateľov z celého Slovenska, ktorí vytvorili 3447 tímov a najazdili dokopy 1 715 386 km! Zvládli tak za mesiac jún ušetriť viac ako 513 ton CO₂, čo si určite zaslúži obdiv. V našom meste taktiež padali v tomto ročníku rekordy, ako počtom tímov, tak aj prihlásených účastníkov. Za mesto Martin sa do súťaže zapojilo až 220 tímov s počtom 757 účastníkov, ktorí spolu najazdili 132 710,33 km. Za každého jedného obyvateľa mesta tak najazdili 2,45 km, čo je oproti minulému roku takmer dvojnásobok.

 

Už tradične sa ako najlepšia v Martine umiestnila Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského, ktorá v tomto roku zostavila 55 tímov Medických včiel s 209 bicyklujúcimi a 46488,39 najazdenými kilometrami. Aj najlepšie umiestnený cyklista, s počtom najazdených 1913,626 km, pochádza práve z jedného z tímov Medických včiel. Jesseniova lekárska fakulta UK sa aj v rámci celého Slovenska umiestnila na treťom mieste. Ako najlepší martinský tím s najviac najazdenými kilometrami, až 2832,535, sa stali Cyklisti z Turca zo spoločnosti Ecco Slovakia a. s. „Je mi nesmiernou cťou poďakovať všetkým aktívnym Martinčanom za ich skvelý výkon. Obhájiť prvenstvo po štvrtýkrát je nesporným dôkazom, že Martinčanov to na bicykli baví. Vedenie mesta Martin bude aj naďalej robiť všetko preto, aby túto aktivitu v meste podporilo a budovalo novú infraštruktúru na svojom území,“ povedal primátor mesta Martin Ján Danko.

 

Celkovo sa v meste Martin zapojilo do kampane 68 firiem a medzi tie najaktívnejšie v tomto roku patrili, Jesseniova lekárska fakulta Univerzity Komenského, VIENA INTERNATIONAL, s.r.o., Ecco Slovakia a.s., UNM Martin, TRIM LEADER, a.s., HBM Pharma, Martinus s.r.o., Humana People to People Slovakia s. r. o. či samotné mesto Martin. Nemôžeme však zabudnúť ani na všetky ostatné firmy a tímy, ktoré svojim bicyklovaním a aktívnym prístupom prispeli aj tento rok k nášmu prvenstvu. Lokálne ocenenie vedením mesta sa uskutoční koncom augusta, v závislosti od aktuálnych protipandemických opatrení. 

 

Pre neúnavných cyklistov boli počas bicyklového júna pripravené rôzne aktivity, ako napríklad obľúbený „bicyklový olovrant“, ktorý využilo nemalé množstvo cyklistov. Tento rok sa do  kampane Do práce na bicykli zapojila aj Mestská polícia mesta Martin, ktorej hliadky rozdávali cyklistom informačné letáčiky v pešej zóne a snažili sa ľudí poučiť o tom, ako sa správne a bezpečne správať na pešej zóne či na cyklotrase.

 

Hlavným lákadlom súťaže bola možnosť vyhrať elektrický a mestský bicykel od slovenskej formy LIBERTY TRADE, s. r. o. Tie žrebovaním získajú tí súťažiaci, ktorí v mesiaci jún najazdili aspoň 29 jázd do práce a z práce na bicykli alebo na ňom najazdili aspoň 500 kilometrov.

 

„Na záver môžeme len povedať, že bicyklový jún nám vyšiel. Počasie nám prialo a veríme, že aj do ďalších rokov, či už do kampane Do práce na bicykli, alebo len tak pre zdravý životný štýl a čisté ovzdušie, nám to bude stále takto bicyklovať!“ uzavrela vedúca oddelenia projektového manažmentu a cykloturistiky mesta Martin Ivana Bobrovská.


Reklama

príbuzné témy

Reklama